Spanyolnátha művészeti folyóirat

Okrutay Miklós

Okrutay MiklósOkrutay MiklósOkrutay Miklós

Apró zöld téglalapok, többükben jellegzetes ovális körvonal, és felirat: K. Lombik, Húsos, Siketek, Törekvés... Futballpályák Budapest térképén. Egy egykor volt, hihetetlenül gazdag és mélyen rétegzett világ térképjelbe sűrített lenyomatai. Fogyatkozó jelek, de a térképrajzoló sem lehet eléggé résen: a pályák gyorsabban tűnnek el, mint hogy az az újabb kiadású térképeken követhető lenne. Ennek a városnak már nem kellenek ezek a pályák, helyükre bevásárlóközpontok, lakóparkok, autóutak épülnek, vagy csak felveri őket a gaz. De hová lettek a futballozó srácok? Nem, már nincsenek illúzióink...
Első bajnoki mérkőzésemet a „Kukások" kőbányai, Harmat utcai pályáján játszottam tizenkét évesen, a „Magnezit" színeiben. Alakuló kis csapatunk itt szerezte első gólját és a súlyos, 9:1-es vereség ellenére ennek úgy örültünk, mintha avval a góllal kupadöntőt nyertünk volna.
Itt a legutóbbi időkig rendeztek mérkőzéseket, de az, ha egy pálya Húsvét környékén még nincs felfestve, szomorú jel.
A kezdőkör ősz óta szinte nyomtalanul mosódott el, maga a kezdőpont azonban jól tartja magát, ide mindig is több mész kerülhetett.
A szögletsarok a szabványos ív mentén rajzolt, másutt hajlamosak voltak a pályagondnokok egyszerűen háromszögként felfesteni.
A kapun fenn a megtépázott háló, négyzeteses szövése már foszladozik, nem a hálószaggató gólok miatt, ez érezhető... így múlik el egy pálya, ha már nincs, aki a meccsek után gondosan leszedje a hálót...
(A felvételek 2008. március 25-én készültek a Közterület-fenntaró Vállalat X. kerületi, Harmat utcai sporttelepén.)