Spanyolnátha művészeti folyóirat

Tasnádi József

Spoiled Egg

Főtt tojás technoedényben, félkeményen tálalva

spoiled.xml

Tasnádi József

Techno alapú, indusztriális kalapácsütésekkel sulykolt, monoton elektronikus zene tört ütemekkel. Vagymi. A két német és egy holland tagból álló géptrió új lemeze is a neten érhető el, ezúttal (is) az On-Mix Media jóvoltából. A 2006 óta létező hármas elsősorban a kísérletező kedvének köszönheti a sikerét, nem is a táncparkettre, mint inkább az „értő" hallgatóságra apellálnak, repetitív, mégis összetett groove-jaik ügyesen kikerülik a felesleges kliséket, a pop mezsgyéjén ügyesen táncolva haladnak tovább. Nem játszanád őket le egy technopartin, egy break-buliban, egy szombati táncmulatságban - vagy csakis hajnal 3 után, amikor már csak azok maradtak, akik nagyon részegek, nagyon be vannak állva, esetleg nagyon jól érzik magukat. Ezt mind a Volgefressen című albumuk hallgatásakor írtam le.

A retrohangulatú retrospektív albumuk 2008-ból, a How Do You Spoil Your Egg?, szintén kellemes és ügyes példája annak, amit Mr. DeVo és barátai képviselnek. Jöjjön erről pár nóta most.

Az elektronikus tánczene legjava (mármint a hozzám hasonlók szerint) a '90-es évek közepén-végén, de inkább a 2000-esek elején szintetizálni kezdett. Az addig erősen eltartó irányzatok keveredni kezdtek ismét, a szakemberek ezeknek az összeolvadni látszó zenei kísérleteknek adtak új műfaji meghatározást. A zenei trendek mellett mindig jelen van egy szintetizálni akaró, egy újítani vágyó erő, ami ügyesen, alulról hatja át az épp aktuális popzenét, a rádióbarát kliséket. A „fent" játszó, alkotó művészek, producerek jó esetben pár éven belül meghallják az alsó szféra zenéjét, és beépítik (szintetizálják) az aktuális popnótáikba, sikerre viszik, a rádióhallgató nép pedig elcsodálkozik, mennyire új, mennyire friss az a madonna-szám, vagy az a rhianna-sláger.

A lényeg: ha feltett célunk, hogy mindig képben legyünk, szörföljünk inkább a neten, keressünk rá a ma aktív netkiadókra, akik jó eséllyel nem slágertechnót, slárgerhouse-t, slágerpopot és slágerrockot adnak ki, hanem igyekeznek új, illetve kísérletező zenéket válogatni, felfedezni és szabadon letölthetővé tenni a számunkra.

A Spoiled Egg már nem „új" ebben a közegben, de a zenéjére még mindig érdemes odafigyelni. Hajrá, technoalapú, indusztriális, monoton elektronikus zene!

 

Spoiled Egg — Vollgerfressen az On-Mix Medián.

Egyéb szabadon letölthető Spoiled Egg albumok az Internet Archive adatbázisában.