Spanyolnátha művészeti folyóirat

Gregor Podlogar

Csupaszép

Reggel. Hideg, és füstszag, de fafűtötte kályha kéményén átjövő. Busz. Tömeg vagy közösségi, de közlekedés. Ülőhely mégsem, állóhely inkább. Pontos érkezés. Hosszú séta és gondolkodás közben. Közértben étel-ital, miegyéb. Napindulásban a város csendessége, itt-ott már néhány igyekvő. Fehér utca, megmaradt karácsonyi világítás, friss kiállítási ajánló, javított üvegű kirakat. Bent gép nem fagy le, memória még elég. Megha(j)tó.

Hóesés első kör: öröm, megmarad. Szőnyeg az udvarra, alatta a hó már nem fehér. Lelkes lapátolás, szomszédpálinka. Kert gyönyörű. Fák, bokrok bundában. Ragyognak.

Rég óhajtott virág a lépcsőházban. Dilemma. Befőttesüvegből cserépbe, s jobb helyre került. Nem kellett sokáig várnia. Legutóbb Hollandiában találkoztunk, már akkor sem virágzott, hiszen ősz volt. Állt egy nagyablakos ház bejárata előtt, díszes-mázos kaspója méltóképp őrizte. A gépre felvihető kézipoggyász nem lehet nehezebb tíz kilogrammnál.

Hóesés második kör: lanyhul a lelkesedés, de jóleső a fáradtság. A szőnyeg bennmarad. Délután az átlátszó terasztetőn megült hó miatt kissé hamarabbi a sötét. A kert mégis szinte világít. A hó alatt az áttelelő magok. Kora tavasszal friss zöld lesz, nehéz ez most igazán elhinni. Palántákon gondolkodás. Kicsit előreszaladtunk...

Kenyérgyári boltból kenyér, illatát messziről érezni. A téli vezetés örömei: nincs fennakadás, a település megközelíthető, az utcánkban is jár a hókotró! Meg a rendőrségi őrjárat. Az ok-okozati összefüggés számos dolog esetében viszonylag egyszerűen felállítható. Ahol nem, ott nem kell feltétlenül erőltetni.

Hóesés harmadik kör: a tél szeretetét az állandóság töri meg. Léteznek könnyebben és nehezebben lapátolható hófajták. A tél előrehaladtával általában a nehezebben lapátolhatók hullanak. Szépen fogy a napraforgómag. A cinkéket számolni lehetetlen. Macskából, kutyából kettő-kettő. Tyúkból néggyel, kacsából eggyel több van. Akad, amiből viszont kevesebb. Ok-okozati összefüggések kacskaringójába belegondolni számtalan esetben nem érdemes. A nem túl fontosak nem véletlenül kerülnek abba a dobozba. Doboz elhajít. Este  már nem látszik, ahogy szállingózik, a hópihe alakja önmagában nem változik. Sokáig könnyűsége tartja formában. Nincs rajta semmi felesleges. Társaival összeállva, tőle csupaszép minden.