Spanyolnátha művészeti folyóirat

Anja Jerčič

Új könyvekben a Spanyolnátha szerkesztői

Az idei (2009) Könyvfesztiválon mutatták be a Spanyolnátha szerkesztőjének, Székelyhidi Zsoltnak első sci-fi regényét, Jega Jade – Háborúban született címmel. A kötet a Kossuth Kiadó regénypályázatán első díjat nyert, s a kiadó új, Főnix Könyvek sorozatában látott napvilágot. A könyv, ahogy arról a szerző, s a kötet illusztrációit készítő Zöllner Marcell a KultúrPartnak adott interjúban beszámolt, egy összetett világot kíván az olvasó elé tárni: ezt célozza a szöveget szervesen kiegészítő tusrajzok sokasága éppúgy, mint a kiadó honlapjáról letölthető, speciálisan a kötethez készült zenei anyag, vagy a könyvben szereplő, a történet helyszíneit bemutató térkép is. Az alkotók Jega Jade történetét több kötetesre tervezik, s nem titkolt céljuk, hogy egy komplex képzeletbeli világot építsenek fel, olyan univerzumot, mint például a Star Wars szövevényes világa, amiből később animáció, film, képregény, esetleg számítógépes játék is születhet. A Spanyolnátha a díjátadóról és a kötetbemutatóról is fotóalbumot közölt.

Vass Tibor Nem sok sem című kötete, mely a szerző válogatott és új verseit tartalmazza, tavaly decemberben jelent meg a Parnasszus Kiadó gondozásában. A kötetről ezidáig kritikát közölt a Palócföld (Kenderessy Lili), az Arnolfini Archívum (Susanna Lakner), a Szépirodalmi Figyelő (Szalai Zsolt), az Eső (Zsávolya Zoltán) és az Irodalmi Jelen (Láng Eszter).

Vass Tibor emlékverse is szerepel abban a kötetben, melyet Babits Mihály születésének 125. évfordulójára adott ki a szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtár a Fekete Sas Kiadóval karöltve. Az antológia szerzői többek között: Géczi János, Juhász Ferenc, Kányádi Sándor, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Lator László, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Szkárosi Endre, Szőcs Géza, Tamás Menyhért, Tóth Krisztina, Vathy Zsuzsa, Zalán Tibor.