Spanyolnátha művészeti folyóirat

Vass Tibor

Az vagy, amit netezel

A négyéves Spanyolnátha művészeti folyóiratról

Ünneplő Spanyolnátha
A napokban lett négyéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat, amely ebből az alkalomból néhány meglepetéssel is várja az olvasóit. A népszerű online művészeti orgánum új dizájnnal és két új rovattal rukkolt elő.
A HálóLeány rovatot a Spanyolnátha-csapat hölgytagjai, Fodor Tünde, Deák-Takács Szilvia és Vass Nóra írják majd eseményekről, könyvekről, zenéről, televíziós- és rádióműsorokról, honlapokról, táj- és lakberendezésről, parfümökről, csokikról stb. — mindarról, ami egy nőt „nőségében" megfoghat.
A HálóVidra többnyire filmeket ajánl majd, alkalmanként olyan dévédé-kiadványokat is, amelyek a nemzetközi filmkultúra jelentős darabjait jelentik Kieslowskitól Truffaut-on át Polanskiig. Minőségi kiadású modern művészfilmekre, filmklasszikusokra vadászik, amelyeket értékálló és tartalmas extrákkal társítottak.
     Cikk az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális- és hírportálján, a kultura.hu oldalon; 2008. augusztus 13.

Alapításakor, 2004 nyarán nem kisebb célt tűzött ki maga elé a Spanyolnátha, mint író- és olvasótábora tudatában felszámolni az interneten közölt irodalom — nyomtatott irodalommal szembeni — másodlagos jellegét.

(Mi okozhatta a másodlagosság beidegződését? Talán az, hogy a hálózatra kezdetben olyan tartalmakat töltöttek fel, melyek nyomtatásban korábban megjelentek, ill. olyan anyagokat, amelyeknek színvonala esetleg nem engedhette meg annak nyomtatásban való terjesztését. Anyagi megfontolásokat csak azért kevernék ide, hogy sietve leszögezzem: a Spanyolnátha kizárólag internetre történő alkalmazása nem anyagi, hanem elvi kérdés volt, és onlájn kizárólagossága az ma is.)

A Spanyolnátha természetesen nem azt gondolta, hogy hatására majd egy pontos naptári naptól kezdve szerzői és olvasói kivétel nélkül egyenjogú partnernak tekintik az író- és a monitorasztalon történő olvasást  azzal sem számolt azonban, hogy e folyamat eredményeképpen a médium bűvkörébe vont széles közönség felé ezzel a kitűzött céllal már 2007-re a cél megvalósítójaként számolhat el.

A médiaszerepléseknek is hála, egykönnyen ment annak tudatosítása, hogy a Spanyolnátha direkt az internetre lett fejlesztve. Országos napi- és hetilapok cikkeztek, televíziók és rádiók leghallgatottabb műsorai szóltak és szólnak ma is rendszeresen róla, s ennek köszönhetően soha nem úgy keresték azt az interneten, mint egy nyomtatott lap alternatíváját, vagy ne adj isten, egy kézbe vehető orgánum korlátozott tartalommal megjelenő, internetre butított verzióját.

A Spanyolnátha 2004. július 31-én a www.hamismas.hu honlap szanaszét folyó művészeti üdvözlőlapjaként indult, s első évfolyamában több tematikus számban kizárólag a felkérésére született műveket közölt. Sikerének köszönhetően alig több mint fél év alatt kinőtte magát erről az alkotói honlapról, s 2005 tavaszán debütált a www.spanyolnatha.hu oldal. Működésének abban a ciklusában, melyben ún. művészeti hálóteremként (három évfolyamban: 2005-2007 között) működött, sikerült elérnie azt, hogy az internet-felhasználók megszokják, a lapban kizárólag olyan tartalmakkal találkozhatnak, melyekhez itt férnek hozzá először. Népszerűségének növekedése ennek köszönhetően is töretlen, hisz másodközlést azóta — tartalmának, profiljának folyamatos bővülése ellenére — sem ejtett meg. Vannak ugyan különböző „behatolási kísérletek", neves és névtelen szerzők, akik elmondásuk alapján mintha sajnálnák az interneten elpazarolni új művüket, s azzal keresik meg a lapot, hogy szeretnék kihasználni onlájn jellegét, például videokamerás felvételt szívesen adnak arról, ahogy verseiket olvassák. Van, akit hamar meg lehet győzni arról, hogy ha új, közöletlen művét adja elő, és azt is megjelentetjük, akkor esetleg szó lehet egy ilyen produktum közléséről is, de van, aki a „konzervativizmusunkat" rossz néven veszi.

Borzongató érzés volt a lap készítésének kezdeti időszakában szembesülni azzal, hogy a Spanyolnátha ismertségének és elismerésének növekedésével az idősebb író- és olvasó-generáció tagjai közül az internetet évről évre egyre többen kimondottan miatta kezdték el másra is használni. Túlzás lenne ebből azt a következtetést levonni, hogy a Spanyolnátha hatása az internetre emiatt nagy számokban mérhető, de az, hogy számottevő, az bizonyos. (A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ímélart-antológiája már 2001-től, a Spanyolnátha indulása előtt generált ilyen hatást. Olyanoknak lett a Légyott miatt ímélcímük, akik azelőtt soha nem érdeklődtek az elektronikus kommunikáció iránt, s ma már nem csak alkalmanként, művészeti célból használják. Elenyésző azok száma, akik a továbbra sem net-használó visszaesők táborába kerültek.)

Hónapról hónapra egyre több olyan olvasói levelet is kap a lap, melyben azt jelzik, nagyon szeretnének Spanyolnátha-kiadványt kézbe venni, mely például egy-egy tematikus lapszám anyagából válogat, s könyvespolcra helyezhető. Nem elhanyagolható tény, hisz ennek köszönhető, hogy nem csak az ő köreikben sikerült elérni, hogy az esetleges nyomtatást tekinthessék a Spanyolnátha alternatívájának.

A Spanyolnáthát korábban megrótták amiatt, hogy nem működtet fórumot, amely a (félre)értelmezők szerint egy ilyen jellegű honlap működésének létfeltétele. Ma már, ahol szóba kerül a Spanyolnátha, hamar tisztázódik, hogy az nem egy(szerűen egy) honlap, hanem egy negyedévente megjelenő művészeti folyóirat, mely mellesleg csak az interneten jelenik meg. Ahová nem felkerülnek a művek, hanem ahol közlik őket. Amelynek évszakonként megjelenő lapszámai nem nap-, hanem netvilágot látnak, amely adott esetekben nem nyomdafestéket, hanem pixelt nem tűrő kifejezésekkel élhetne, ha 2008 nyarán, négy évvel alapítását követően, ötödik évfolyama második száma megjelenésének idején, az ünnepi könyvhéten véletlenül még „lehonlapozzák". Erre azonban esély, éppen az általa megváltoztatott hozzáállásnak köszönhetően, szerencsére már nem sok van.

A Spanyolnátha 2008-ban művészeti hálóteremből művészeti folyóirattá fejlődött. Visszatekintve örömmel konstatálhatja, milyen elvitathatatlan felelősséggel bírt az onlájn művészeti tartalmak (onlájn és offlájn) tekintélyének megteremtése és megőrzése érdekében, s ennek köszönhetően milyen befolyással bír ma.

A művészeti hálóterem eredménye például, hogy a folyóiratban már egyetlen szerző sem gondolja azt, hogy azért, mert műve megjelenése onlájn, fizikailag utólag bármit változtathat rajta, ha úri kedve úgy tartja, s mert gyakorlatilag egyébként tényleg semmi akadálya nem lenne. Például, ha korábban azt kérte egy szerző, hogy visszamenőleg írjunk egy szerény lábjegyzetet azon írása után, melynek második része később bárhol megjelent, rögzítendő e tényt, akkor a művészeti hálóteremnek még el kellett mondania, hogy az az egyes lapszámainak időbe való beágyazottságát hirdeti, így aktuális lapszámában esetleg teret engedhet ilyen kiegészítésnek, később azonban már semmiképp nem.

A folyóirat eredménye, hogy ma már ilyen és hasonló dolgokon kívül azt sem kell magyaráznia, adatbázisában (mely az egyik legnagyobb kortárs művészeti adatbázis, ahol szerzőinek portréfotóját és életrajzát közli) egy 2008-ban kapott jelentős díjat miért egy léniával elválasztva tüntet fel az érintett szerző jelenlegi életrajza alatt, mert az már régtől fogva tudja, hogy a lapban egy ilyen változtatás a saját maga által fejlesztett technikai háttérnek köszönhetően visszafelé is érvényes — és már őt is zavarná, ha egy 2004-ben megjelent írása mellett 2008-as hivatkozás szerepelne.
Az idő- és egyéb zavarba kerülés esélye igen nagy lenne, ha a lap nem alakította volna ki időben ezeket az elveit is — ezek az elvi kérdések a későbbiekben induló, hasonló céllal működő médiumok szerzői és olvasói számára olyan természetesek lesznek, mint maga az internet, és — úgy van rendjén: — eszükbe sem jut majd, hogy a Spanyolnátha által kitaposott úton járnak.

A Spanyolnátha onlájn mibenlétéről

A Spanyolnátha név hallatán helytelenül tesszük, ha csak a negyedévente megjelenő onlájn folyóiratra gondolunk. Annak ellenére is, hogy a spanyolnatha.hu oldalt böngészők számára e honlapra kétségkívül a Spanyolnátha művészeti folyóirat aktuális fejléce nyomja rá bélyegét.
Legyen a spanyolnatha.hu egy netszendvics, melynek felső szelete ez a fejléc, alsó szelete az impresszum-olvasóterem-partnereink sávja, s tegyük közé a spanyolnátha-ízlés szerinti anyagokat, hogy az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és éppen ezért a legnépszerűbb étket kínálhassuk a net-világban. Legyen a Spanyolnátha egyszerűbb az egyszerűek, gyorsabb a gyorsak, népszerűbb a népszerűbbek között. Lássuk át tartalmát, ha kissé szétnyitjuk a két szeletet.

Lássunk magunk előtt egy spanyolnatha.hu feliratot, melyből balra és jobbra is leágazik egy-egy nyíl. Nyílegyenes legyen a következtetés, hogy két alapvetően más dolog működik a spanyolnatha.hu-n: 1. Balra nyíl: Spanyolnátha művészeti folyóirat; 2. Jobbra nyíl: Spanyolnátha BőWebben. Ez utóbbi ágazik majd még háromfelé (HálóRovatok, Szerkesztőségi hírek, Ötablakos ház).

A Spanyolnátha a lapszámaitól független tartalmakkal a negyedévi megjelenések között több felületen rendszeresen frissíti a lapot. A honlapot. Hisz mégiscsak egy honlapon található; de egy olyan portálon, amelyen egy önálló médium, a folyóirat is megjelenik.
Azt ugye már tudjuk, hogy amit a Spanyolnátha közöl, az nem az amin, hanem az amiben jelenik meg. Tudjuk azt is, hogy ha a Spanyolnátha frissít, akkor soha nem a folyóirat felületén, hanem az őt tartalmazó honlapon teszi azt.

1. Spanyolnátha művészeti folyóirat
A folyóirat egy évszakonta megjelenő, s az érintett lapszám offlájn bemutatójának napján debütáló, egy-egy évfolyam- és szám-felirattal jelzett lapszámával egy-egy negyedévre végérvényesen és modifikálhatatlanul beálló onlájn médium.
2008-ban hétfős csapat készíti. (főszerkesztő, művészeti szerkesztők /3/, szöveggondozó szerkesztőségi titkár, programozó).

2. Spanyolnátha BőWebben

a/ HálóRovatok
A folyóirat mellett (és itt már nem mellesleg) működő, öt rovatból álló, összefüggő, egybehangolt rendszer, melynek közösségét nem csak az egyes rovatok címei (HálóLeány, HálóZacc, HálóWatts, HálóVidra és HálóKépzet), hanem az egymáshoz való konkrét fizikai közelségük, konkrétan az egy blokkból való elérhetőségük, egységesen programozásuk, s az egymásra utaló dizájnjuk is szemléltet. Változó intervallumban, gyakran frissülő tartalmat szolgáltatnak (szépirodalom, irodalom- és zene- és filmkritika, blog, képzőművészet, fotó).
A Spanyolnátha művészeti folyóirathoz való kötődését azzal is deklarálja, hogy tartalmát a repertórium a Spanyolnátha művészeti folyóirat produktumaként jegyzi, s — bár valóban nem képezi egy adott folyóiratszám anyagát — az érintett mű szerzői publikációs jegyzékben való feltüntetését a következőképpen jegyezteti: rovatnév, Spanyolnátha, évszám, évszak. (Ha egy anyag rovat-főoldalról való elérhetősége időben két számot érint, akkor az első számot kéri feltüntetni.)
Rovatgazdái: a főszerkesztő (HálóKépzet, HálóVidra), a háromfős művészeti szerkesztő-csapat (HálóWatts, HálóZacc, HálóLeány); ez utóbbiban rendszeres szerzőként a folyóirat szöveggondozója és szerkesztőségi titkára is foglalkoztatott.

b/ Szerkesztőségi hírek
A lapszámoktól független struktúra másik alappillére a Szerkesztőségi hírek, melyben a folyóirat folyamatosan, rendszeresen kiajánlja a munkáját szorosan érintő, aktuális onlájn és offlájn tevékenységét. A hírekben a szövegeket ahol tudja, belső és külső tartalmakra vezetően egyaránt linkeli. A hírek alatt az érintett hírhez kötődő meghívót, fotó- és videodokumentációt linkben közöl.
A főoldali közlést aktualitásuk miatt már nem érdemlő hírek a Szerkesztőségi hírek archívumba kerülnek.

c/ Ötablakos ház
A spanyolnatha.hu az Ötablakos házban a folyóirat négy legutóbbi aktuális programjának fényképes ajánlóját, valamint a Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennále aktuális promócióját közli. Az utóbbi kivételével rendszeresen frissül.

Egyéb
A spanyolnatha.hu lehetőséget ad a Spanyolnátha művészeti folyóirat hírlevelére való feliratkozásra (melynek több mint tízezer olvasója van), a folyóiratban való keresésre.

Érdekességként: a Spanyolnátha művészeti folyóirat a spanyolnatha.hu főoldala terjedelmének — a lapszám tartalomjegyzékként is működő link-halmazával, a lapszám anyagainak ajánlóival — a felét teszi ki. Ez is mutatja, hogyan fér, él meg egymás mellett, egy webcímen a folyóirat és a köré csoportosítható jelentés-tartalom.

Írportál, bizonyára így nevezné ma Horpácsi Sándor, a boldog netvadászmezőkön élő kritikus a Spanyolnáthát. Ha kérdené, lesz-e belőle papírportál, azt tudnám mondani: a spanyolnatha.hu egy részéből még akár lehetne is. Már bevenné a gyomrom, hogy eseményhez, projekthez kötődve a folyóirattól független tartalom részét képező rovatok, vagy akár a tematikus folyóiratszámok, ill. folyóiratszámok tematikus blokkjai utólag megjelenhetnének papíra_lapon: a folyóirathoz kötődő szerzők önálló köteteit, antológiákat mind többen igényelnének tőlünk. Egy év múlva, 2009 nyarán ötéves lesz a Spanyolnátha, ez esemény, projekt lesz a javából.

 

Elhangzott a Tokaji Írótábor Digitális irodalom — Irodalom az interneten szekciójában, Tokaji Ferenc Gimnázium, 2008. augusztus 14. 

 

» Fotók a szekcióról