Spanyolnátha művészeti folyóirat

Balla Ferenc

Chloroplastic

A zenei fotoszintézis, avagy hogyan nyerjünk energiát a sötét szobában

chloro.xml

Chloroplastic már nem zenél, illetve nem tudok róla. Egyetem mellett ügyködött, 3 kislemeze jelent meg 2005 és 2006 közt a Retropubliknál. A netkiadó sem működik rendesen 2006 óta, olyan ez, mintha egymást szűntették volna be, végülis egyre megy, nincs több nóta innen, onnantól.
Cholorplasticról — a tágabb értelemben vett — szintézis jut hát eszembe, s valamiféle nosztalgia, meg kényszer hatására előveszem az mp3-táskából a nótáit, Tündének mondanám, hogy Somagyereket altathatja rá, hallgattassa el vele a sötét szobában, hallgassák együtt, gondolatban, velem.
Az IDM-orientált füleknek való muzsika tartalmaz jó adag Glitchet is, kellemes, lágy szintitémái az Ambient felé sodorják mégis a nótákat — mondhatjuk, hogy az Aphex Twinen és Squarepusheren (meg még vagy 10 másik IDM-szupersztáron) felnőtt Daniel Key-Delyria ott nyújt újszerűt, ahogy a kattogós-reteszelős (direkt elírás) alapok fölé néhol szinte szimfonikus gazdagsággal hozza a dallamokat, kellemesen és gondosan megkomponált multiszólamai kihozzák belőlünk az embert még a sötét szobák mélyén ücsörgélve is.

Hallgatásilag és letöltésileg tehát:
http://www.chloroplastic.com/music/us/chloroplastic/singles/