Spanyolnátha művészeti folyóirat

Hegedűs Mária

Függelék

Ma, tegnap

Restanciáim függelékként lógnak, saját túldíszített, s most naptár szerint épp karácsonyi fámon. Díszként rajta csimpaszkodik számos fölösleges dolog, s megannyi hiány. Hol több, hol kevesebb, pont annyi fölösleg az egyik, mint amennyi hiány a másik ágon. Matematikai értelemben így vagyok nullán. Vagyis a fám állhatna egyenesen, lehetne szimmetrikus akár. Mégsem az, mert emitt más súlyok lógnak, mint amott, s a fölösleg, a hiány sohasem azonos, még ha szám szerint egyenlő is.

Ha lenne még egy macskám, biztosan nem hívnám Restanciának, mert velem szemben is felgyűlne az, ami fám ágait gazdagon díszíti.

 

Tegnap, ma

Előző nap megígértem magamnak, hogy felszámolok néhány restanciát. Padlásra száműzött receptek közül, az egyetlen, mindig karácsonyi narancsost előkeresem. Csak egyszer egy évben, még felelősséggel vállalható.

 

Ma, holnap

Újabb ékes dísze fámnak a tegnapi süteményes restancia. Új fogalom, név, márkajelzés, brand, s mi még Restancia! 2012 Küldeményművészeti Biennále hívószava lehetne: R_estancia. A narancsos süti receptje fejben, észben nem tartható, ha évente csak egyszer kerül elő. A restancia hol fölösleget képez, hol hiányt szül, vagy egyszerre mindkettőt. Látom már, csálén áll a fám.

 

Holnap, ma

Egy restancia beteljesítésének ékes bizonyítéka. A recept! Díszeim hullatom, karácsonyom így gazdagabb:

 

Narancsos sütemény

 

Hozzávalók:

20 dkg vaj

15 dkg cukor

1 ek. vaníliás cukor

3 db tojás

25 dkg liszt

2 tk. sütőpor

1 citrom

1 narancs

 

Elkészítés:

A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, végül egyenként hozzáadjuk a tojásokat.  A citromot lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a mindezt a vajas keverékhez adjuk.  Sütőporral elkeverjük a lisztet és ezt is a keverékhez adjuk. A sütőt kb. 200 C-ra előmelegítjük, a tepsit vajjal kikenjük és a masszát belesimítjuk. Kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. A megmosott narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.  A porcukorhoz keverjük a héját és annyi narancslét, hogy sűrű cukormázat kapjunk. A még meleg sütire kenjük a mázat. Legalább fél napot hideg helyen hagyjuk állni.