Spanyolnátha művészeti folyóirat

Vass Tibor

hát valami operami 9.

hát ahogy mélnézem, telt a válság mélszeme vérrel, város szok így a szerelemmel. válságra, ahogy glédában hízik a szinonimáj, adél búgó hangján: krízis, dekonjunktúra, pangás, recesszió. a krízisről ahogy a gríz is, a dekonjunktúráról ahogy semmi, a pangásról ahogy a pangásos papilla, a recesszióról ahogy a szecesszió jut eszembe.

     kun marcelláról kun marcella szok eszembe jutni, esőről köpönyeg, imoláról, ahogy nem áll szóba velem. ahogy nem kedvelem a grízes tésztát, de néha azért szóba elegyedünk, ahogy szok tudni, mi a pangásos papilla, amiről a papillon jut eszembe, egy kutya, másikeb, ami jól állna a tévéfotelban, a látóidegfőnek szemtükörrel meglátható azon állapota, mikor a vérkeringés akadályozott volna, pangása miatt az ideghártya vivőerei nagy mértékben tele vannak vérrel, nem a kutyáról beszélek. a pangásról arra lehet következtetni, hogy az agyban van valami, ami nyomásával nehezíti a vérnek a szemből való elfolyását. ahogy a szecessziót imola miatt kezdtem el szeretni, hirtelen, úgy fogom majd a grízes tésztát is, egyszer csak rám jön a grízestésztaszeretés, ülök a tévéfotelben, néha azért szok olyat, ölemben egy annyiracsúnyahogyazmárszép papillon, és azon ablakon át nézem az esőt, amit szok szerint balkononnak ütök el, és szerelemmel szeretem a grízes tésztát.

     az elütések szépek, a válságot vláságnak szok csak sikerülni. pedig úgy várok egy vállságon veregetést adéltól, marcellától, imolától, néha azért mindegy is lenne már, csak veregessen valamelyikük, valamennyikak. mármint hogy kakon, rájuk se, ki se kéne mozdulnom. lehet, el vagyok kényszerelmesedve, szeretek ki se mozdulni, nem kell hozzá krízis, dekonjunktúra, pangás, recesszió.

     legyen ma mélpéntek, harangozzanak esőidőben, a méldél búgó hangján fogyjon giccsszendvics a javából. essen idén először, néha azért az esőről beszélek, öröm nézni, a maradás okai legyenek néha azért ilyen dicsgiccsek. vannak az eső árfolyamok, szok olyanok lenni, s a szók olyan emelkedősek, essen szó víz árjáról, folyamjáról, álljak az esőben a halott barátom által egyszer felvett esőköpenyben, a barátom már nem él, ez a halottságából kiderül, nem az égről beszélek, de lehet, hogy az idő járásáról is. először esik ma az idén, nem árfolyamokról beszélek, eddig az ég nem adott esőt, nemhogy kiadósat, semmilyet. ilyet sem mondunk, halott esőköpenyéről vagy jót, vagy nem sok sem.  

     elnézem a mélmézem. gyűlni látni a vért a válság félszemében, beteg lehet az a válságszem. cseppenteni a válság félszemébe, néha azért hátha mégse daganat. vagy ha mégis, gyógyítható. sok van mi csodálatos, de a válságtanácskozásnál nem sok semmi csodálatosabb. legfeljebb az eső szemből való elfolyása. vagy a vlásgtanácskozsá.

 

 

 

 

*A „hát valami operami" 1-8-ról:

A Légyott a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál kezdettől fogva egyetlen irodalmi kísérőrendezvénye, melyen évről évre írók, költők, képzőművészek, közéleti személyiségek köszöntik ímél-műveikkel a rendezvényt. 2001-ben Bartók+Verdi, 2002-ben Bartók+Puccini, 2003-ban Bartók+Mozart, 2004-ben Bartók+Csajkovszkij, 2005-ben, a Bartók+ Bel canto fesztiválon Bartók, Bellini, Donizetti, Rossini teremtett hőseit és Belkántót, a 2006-os Bartók + Verismo-n Leoncavallo, Mascagni, Alfano, Giordano hőseit és Verizmót, 2007-ben B.Artók + P. Árizs randevúját üdvözölték a résztvevők. 2008-ban Nyolcadik utas a nethalál címen rendezték a programot. A Légyott médiapartnere 2006-tól a Spanyolnátha; az együttműködésnek köszönhetően 2006-tól a Légyott-antológiák a Spanyolnáthában olvashatóak.

 

Mégse Légyott 2006 »

Légyott 2007 »

Mégse Légyott 2008 »

 

A 2009-es Légyotton B. Artók és B. Écs, a világ két vezető hatalmának ura azon tanakodik, ímélben hogyan, mivel invitálja válságtanácskozásra a másikat — a szerzők idén B. Artók vagy B. Écs nevében szólalnak meg. Az ímélekből Seres Ildikó és Vida Péter, a Miskolci Nemzeti Színház színművészei adtak elő.  Az alkotásokat dokumentáló, reprezentatív Légyott-kötet, a világ egyetlen ímélart antológia-sorozatának kilencedik darabja az esten száz sorszámozott példányban jelent meg.

 

Az est fotóalbumai »

 

A Légyott anyagából július 5-én, az Önök kerték című, 3. Spanyolnátha Kertfesztiválon kép- és kéziratkiállítást rendeznek.