Spanyolnátha művészeti folyóirat

Szkárosi Endre

Videofotók

Szkárosi EndreSzkárosi EndreSzkárosi EndreSzkárosi EndreSzkárosi Endre

Képek a performanszról

Fotó: Bálint Anna

Kuplung-performansz, 2009Kuplung-performansz, 2009Kuplung-performansz, 2009Kuplung-performansz, 2009Kuplung-performansz, 2009Kuplung-performansz, 2009Kuplung-performansz, 2009

 

 

Videók a performanszról

[video=kuplungw2.flv]

 

[video=kuplungw3.flv]

 

[video=kuplungw4.flv]

 

[video=kuplungw5.flv]

 

A Kuplung-performanszról

Kántor István-performanszt hosszú ideje nem láthatott-hallhatott magyar közönség itthon (legutóbb talán éppen azon a budapesti, VeneziaPoesia című Nemzetközi Költészeti Fesztiválon, 1997-ben lépett fel, amelyen a Hangkötészet rovat társszerkesztője és folyóiratunk főszerkesztője is). A neoizmus és a hozzá kapcsolódó neoista művészet Kanadában élő megalapítója 2009-ben ünnepelte az irányzat 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból többek közt a budapesti Kuplungban, a Magyar Műhely Galériában vagy az Agents and Provocateurs: kiállítás és filmvetítés-sorozaton találkozhattunk munkáival s láthattuk élőben is. Elemi erejű jelenléte minden esetben megdöbbentő hatással van a közönségre, ahogy ez történt tavaly november 9-én a Kuplungban is.

A helyszínen generált zaj- és hangstruktúrák (élőhang-manipulációk), az előadásainak szerves részét képező Vérkampány-elemek (saját, frissen csapolt vérének szimbolikus használata) és a háttérben vetített film, a Robotár Induló erőteljes képi és szövegvilága együttesen emelte a Kuplung-performanszt megismételhetetlenné és elfelejthetetlenné.

A Robotár Indulót a Mozgás! linken megtekintheti, ahol két további videoanyagot is láthat, az Ellen! pedig teljes egészében tartalmazza Kántor Robotár Induló című kiáltványszövegét.

 

Az alábbi videorészletek a helyszínen készültek.

Külön köszönet az Artpool Művészetkutató Központnak a felvételért.