Spanyolnátha művészeti folyóirat

Nagy Csilla

Kedves, Kedves…

...hisznek Önök az egymásnak ellenfeszülő retorikai-stilisztikai alakzatoknak, amelyek kioltják a szavak egyébként is nehezen alakuló jelentéstartalmát? Tudnak eztán bizodalommal lenni egy helyhez, ha az mégoly kedves is a szívüknek? Választ nem, nem várnék, ismerem az Önök mélázó, a szemantikának oly sokat tulajdonító, egzakt, ugyanakkor fennkölt hangnemét. De most talán mégis úgy kezdeném: Kedves Avas...
    a hely ahol a buszok megállnak nézni a várost, s már a Csabai kapunál nagy reményekkel fordulnak a kaptató felé, legyen az 35, 32, vagy épp 29-es számjelű. Érkezzen az egyetemről, vagy épp a Győri kapu irányából, sejti, amit látni fog, szinte pótolhatatlan, létfontosságú, amelyet az egyszerű utazó tán meg sem szemlél sietsége közepette. Tudja, milyen lesz a kényszerű kapaszkodó után a kilátó árnyában szusszanni egyet. És nézni le, által a borospincék során, az egykor tiltott területről. Mögötte hajdan 71 üzlet, 18 textil-  és 3 vasáru üzlet, nem beszélve a 45 sörözőről, amely minden váltásnál a futóművet szinte megremegteti. Kétszázharmincnégy méter, tiltott tájakon, az egykor jobb sorsú szőlőtőkék helyén.
    Tudja, ellentmondás. Bármennyit is szállítson, bármennyien is lakjanak a tévétorony alatt, aki itt létezik, annak, tudja, egy különös hely bizarr kompja ő.
    A 35, 32 vagy épp 29-es számjelű.
   Aki látta már, amit Ő, az tudja, az épületek ritmusa jelzi, hogy ez a város él, felülről is észrevehető, hogy minden templomnak, szocreál kollégiumnak, polgári villának funkciója, valami rendhagyó küldetése van, hogy Európa leghosszabb főutcája mellett számos elágazás, csomópont létesülése alszik itt, ahol szerzetek tízezrei bonyolítják életüket, talán arra, amerre ő jár, és járni fog.
    Mint egykor én, aki tudott itt kapukódot, az első és sokakat lepipáló prózaírónkról elnevezett utca valamely tömbjében. S kinek kódja, annak sorsa van...
    De Önök bizonyára nem értenék az alakzattant, miképp a buszok boldogságát sem, így a Jósika utcáról sort sem ejtenék...
    Önök elakadnának itt, tudom:
    Kedves Avas....