Spanyolnátha művészeti folyóirat

Miskolc

Bevezető

Szabó+Babits, és Szabó+Csokonai, irodalmi peformansz; a Spanyolnátha a 2010-ben nyolc évszázados Miskolc várost köszönti a költészet napja alkalmából. Ifjúsági és Szabadidő Ház, Ifi-Net Kávézó, 2010. április 8. A „Szabó+…”-ok szerzői hagyományosan párokban alkotnak; közreműködtek: Kinde Annamária − Sorbán Attila; Székelyhidi Zsolt − Berka Attila; Kocsis Csaba − Kiss Endre, valamint Péter János fuvolaművész.

 

2010, Miskolc nyolcszázadik éve; Essen és Pécs Európa kulturális fővárosa. Kutya-macska barátságokról is essen szó a 2010-es első Szabó+ -ban: Szabó Lőrinc olvassa Csokonaitól, hogy „Úgy belébolondúlt azon várvívásba, / Mint a piszkafázott macska a fingásba” (A pendelbergi vár formája és megvétele), olvassa Babitstól, hogy „Ádáz kutyám, itt heversz mellettem. / Amióta a gazdád én lettem, / ez a hely a legjobb hely tenéked: / nem érhet itt semmi baj se téged”, és azon tűnődik, ha elküldené nekik saját kutyás-macskás verseit, vajon mit szólnának hozzá, eljönnének-e hívására a nyolc évszázados Miskolcra kutya-macska barátságokról a versek kapcsán is beszélgetni véle, piszkafáznának együtt macskát, vagy csak úgy hevernének hármasban, az áprilisi, kulturális fővárosokat is figyelő tavaszban.  A Spanyolnátha arra kérte az alkotókat, hogy kimondottan erre az alkalomra készülő műveikkel elevenítsék meg Szabó, Babits és Csokonai személyes találkozását, a nyolc évszázados múltja fölött is derengő Miskolc ege alatt.

 

A 2003-ban alapított „Szabó+…” − melyet Vass Tibor a „Bartók+…” operafesztivál általa szervezett irodalmi kísérőrendezvénye, a Légyott mintájára ötlött ki − fiktív alapszituációja szerint a Miskolcon élő Szabó Lőrinc meghívásának neves (névtelen?) alkotók tesznek eleget − a résztvevők erre az alkalomra készült írásaikkal, előadásaikkal ezeket a találkozásokat köszöntik. Szabó Lőrinc 2003-ban Ady Endrét látta vendégül Miskolcon; 2004-ben Miskolcra Kaffka Margitnak, Miskolcra és Budapestre Illyés Gyulának, 2005-ben Miskolcra József Attilának, Budapestre Erdély Miklósnak és Ladányi Mihálynak küldött meghívást. A 2004-ben rendezett Szabó+Illyés és a 2005-ben rendezett Szabó+Arczél (Erdély Miklós, Ladányi Mihály) az október 23-i központi állami ünnepi programsorozat része volt; 2006-ban Szabó+Kassákot és Szabó+56-ot szerveztem, ez utóbbin került képbe mások mellett Tamási Lajos, Kónya Lajos, Fodor József, Benjámin László, Jobbágy Károly. 2007-ben Szabó+DADA, 2008-ban Szabó+Kosztolányi, 2009-ben Szabó+Radnóti performansz volt. 2010-ben Szabó+Babits+Csokonait, és Szabó+Miskolc KapuCínert rendeztünk.

(A Szabó+Kassák a Spanyolnátha 2006 téli számában, a Szabó+DADA 2007 téli számában, a Szabó+Kosztolányi 2008 téli, a Szabó+Radnóti 2009 téli számában olvasható.)