Spanyolnátha művészeti folyóirat

Juha Valkeapää

Fotók performanszokról

Uudenmaankatu, Helsinki, 2007, fotó: Kaja KannUudenmaankatu, Helsinki, 2007, fotó: Kaja KannCinderella, 2007, The Finnish Museum of PhotographyCinderella, 2007, The Finnish Museum of PhotographyCinderella, 2007, The Finnish Museum of PhotographyCinderella, 2007, The Finnish Museum of PhotographyCinderella, 2007, The Finnish Museum of PhotographyCinderella, 2007, The Finnish Museum of PhotographyCinderella, 2007, The Finnish Museum of Photography

Siberian Summer 

 

A Siberia című soundscape-et és performanszt 2001 és 2002 közt szereztem. A soundscape-et a Helsinki Kulturális Múzeum Szibéria kiállításán hallhatta a közönség: ha télen jártál ott, a Siberian Winter-t hallottad, tavasszal a Siberian Spring-et stb. A kompozíció elkészülte előtt még nem jártam Szibériában, ilyen értelemben az egész mű a fantáziámra épül. Négy évszakot szerettem volna megkomponálni, és mindegyiket egy elem köré építettem. A téli elem a tűz, a tavaszi a víz, a nyári a föld, az őszi a levegő. A performanszban néha a kész anyagokkal improvizáltam, néha pedig anélkül dolgoztam.

 

[playlist=juha.xml]

 

 

 

A Hangportrékról

 

1997 óta alkotok hangportrékat több különböző kontextusban és módon. Az alaphelyzet azonban szinte mindig ugyanaz: a portré alanya egy székben ülve, letakart szemmel mutatkozik be, így mondja ki hangosan a nevét − én pedig visszajátszom a hangzást, a kiejtést, a fonémákat. A névválasztás kissé félreérthető, hiszen nem írom le tökéletesen a személyt a hangommal, csupán a nevének a fonémáit használom fel az alkotói folyamatban.

Az első portré, amit vokalizáltam, Tero Nauha & Tina Ward kiállításán hangzott el Tamperében, 1997-ben. Később a Namedays című akcióban (1999-ben Helsinkiben) használtam ugyanazt a technikát, vagyis különböző nevek kiejtett fonémáit játszottam vissza, persze akkor nem ültek ott a név tulajdonosai. Az Anti Fesztiválon (Kuopio, 2003) és a Signal & Noise fesztiválon (Vancouver, 2004) néhány kisebb tárgyat (csövek, zenedoboz, csengők, ollók, almák, ecset stb.) is használtam, azt és olyat, amit és amilyent a portrészemély kiválasztott.

A Mit láttál? (What Did You See?) című kiállításomon a portrét hallgatókat megkértem, írják le, mit hallottak − a szintén felvett válaszokból azután egy 14 perces rádióanyagot készítettem. Egy alkalommal egy akkor házasodó párról készítettem dupla portrét.

A legutóbbi anyag − melyből itt most részletek hallhatók − összesen 66 portréból áll, amelyeket az Etoiles Polaires fesztiválon rögzítettem Gentben, 2007-ben. A felvett anyagot otthon újrahallgattam, és az izgalmasabbakat újradolgoztam. Írtam néhány kisebb partitúrát ezek alapján, amelyekből 2008-ban Helsinkiben az Art Contact-on, illetve a Turkui Könyvvásáron adtam elő többet.

 

[playlist=juha3.xml]