Spanyolnátha művészeti folyóirat

Kocsis Csaba

Kutya-álom és valóság

Fűzi Réka képeinek állandó szereplője a művész kutyája, Pöci. A szerző mégsem ismétli önmagát. Első látásra egy kicsit meghökkentő, Kosztolányi kis kutyáját idézi: „Mégis a legszebb állat. / Magasba trónol fönn a vánkoson, / csodálva nézem sokszor órahosszat / és fürge szívverését számolom. / Ha álmodik csontokról és ebédről, / gondolkozom, milyen a kutya-álom? / Milyen lehet az élete, az álma / ezen a vad és végtelen világon? / Szegényke mindig bús. Kérdem, mi bántja..."

         Pöcinek, mint ahogy a kutyabarátok általában fennen hirdetik, egészen emberi tulajdonságai vannak. De úgy is fogalmazhatnánk, hogy az emberek állati tulajdonságait mennyire emberi módon lehet megjeleníteni egy kutya által. Pöci mára egy igen elgondolkodtató ábrázolássá nőtte ki magát. A kezdeti egyszerű ebalak és a hétköznapi környezet folyamatosan lényegült át. A festményeken már a valóságtól igen elrugaszkodott, művészi „élethelyzetekben” jelenik meg. Pöci, ha búsul, elmegy a bárba, de gyermekien tud inni csuporból is, és ha tejet kíván, tehenet fej. Itt nincs helye a hazugságnak, ezért is érezzük szeretnivalónak a képeit. A kutya az ember, ezáltal bárki beleképzelheti azt a személyt, akit szeretne. Pöci világa Réka világa, s Réka világa Pöcié is. Milyen állati módon tudnak viselkedni az emberek, és akkor jön Pöci, és lefegyverez mindenkit az emberségével.

 

 

Fűzi Réka
1986-ban, Salgótarjánban született. 2004-ben az egri Eszterházy Károly Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Képzőművészeti tagozatán értettségizett. 2009-ben az Eszterházy Károly Főiskola rajz—vizuális kommunikáció szakán végzett. Mesterei voltak: Földi Péter Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas festőművész, Borgó György Csaba Munkácsy-díjas festő-, grafikusművész. 2003-ban és 2004-ben az OKTV, 2009-ben az OTDK döntőse.
Csoportos kiállításokon részt vett többek között az Iparművészeti Egyetemen, a Képzőművészeti Egyetemen. 
 
 

Képek

Fűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotásaFűzi Réka alkotása