Spanyolnátha művészeti folyóirat

Teátrum Pincehely Galéria

A kocka el van vetve

 

Á. Tóth József

Teátrum Pincehely Galéria

 

Borgó

Teátrum Pincehely Galéria

 

Borsos István

Teátrum Pincehely Galéria

 

Dobos Klára

Teátrum Pincehely Galéria

 

Evidencia

 

− Miben hasonlít egy kocka és egy gömb?

− Mind a kettő kocka, kivéve a gömb…

Most, hogy eme ,,szellemirtó” evidenciával jól elriasztottam a tárlatlátogatót,  aki fejét fogva lép tovább a következő kockAlkotáshoz, nem is kellene tovább magyarázkodnom − de azért megteszem: ha egy fotóriporter kezébe kerül egy kocka, aminek ráadásul e közegben - ha már el van vetve − színházi gyökeret illenék eresztenie, evidens, hogy körbedekopázsolja színházi képekkel! S ha még anyuka is az illető, kinek gyermeke olykor tapodja a „megtisztelő padlókat” (idézet a gyermektől, akinek nem jutott eszébe, hogy ,,világot jelentő deszkák"), kezébe véve a kockát rögvest lelki szemei előtt látja a Dorka szerepeivel díszített oldalakat. Aztán rájön, milyen nehéz is a választás a képek közül: talán neki kellene állni tetrakontaoktaédert (vagy mindegy, mi szöszt, csak legyen jó sok oldalú) farigcsálni a kockából…

Nem farigcsáltam, nehogy elfogyjon − s a sok így legyen kevés J)

 

 

Éliás István

Teátrum Pincehely Galéria

 

 

 

 

Új szerzőink*:

 

 

 

 

Á. Tóth József 1958-ban, Debrecenben született. 1967 óta él Miskolcon, 1978-ban kezdett el fényképezni. 1985-től 1996-ig szoció-fotósként járta a vidéket. Főleg a város, a falu szélén élő emberek sorsa izgatta; sok esztendőn át ismerősként üdvözölték Gadna, Tiszaladány, Ózd, Dunaújváros peremvidékein; főleg a telepeken élő és felnövő gyerekek sorsa érdekelte. Önálló kiállítása volt 1997-ben a Miskolci Galéria Petró-házában (Peremvidék), 2005-ben a Miskolci Galéria Bor+Tárlat-ban, 2009-ben a Herman Ottó Múzeum Folyosó Galériájában. 2011-ben kiállított a Miskolci Galériában és a Teátrum Pincehely Galériában. 

 

 

  
 
 

Borgó Munkácsy-díjas képzőművész, főiskolai tanár (Eszterházy Károly Főiskola, Vizuális Művészeti Tanszék). 1950-ben született Marosvásárhelyen. 1980-ban a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán (Állami Akadémia) festőművész-rajztanár diplomát szerzett. 2009-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen doktori fokozatot szerzett (DLA). Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetségnek, a Magyar Festők Társaságának, a Szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak és a Grafikai Műhelynek. Alapító tagja a MAMÜ Csoportnak, amelynek 1984-1986 és 1989-1992 között vezetőségi tagja volt.
Alapító tagja az 1992-ben létrejött Túlsó pART Csoportnak, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának. Eddigi munkássága során készített festményeket, grafikákat, szobrokat, és monumentális gobelineket. Ezen kívül egyéni és kollektív installációk készítésében és performanszokban vett részt. Több mint hatvan egyéni kiállítása volt, és több mint 300 csoportos kiállításon vett részt külföldön és belföldön egyaránt. 

 

 

 


 

 

 

Borsos István szobrász (Püspökladány, 1935), 1963-ban az Egri Tanárképző Főiskola kiegészítő rajz szakán végzett. Munkásságáért Székely Bertalan-érmet kapott. Kisplasztikáit rakacai márványból faragja. 1989-től Boldogkőváralján állandó kiállítása van.
 
 
 

 

 

 

 

 

Dobos Klára (1965) a Pannon Agrártudományi Egyetemen végzett, közel két évtizeden át az Észak-Magyarország mezőgazdasági, majd kulturális rovatának újságíró-fotóriportere, ezt követően a Szent István Rádió munkatársa. Hetedik éve az Új Misszió katolikus folyóirat szerkesztője. 

 

 

 


 

 

 

 

Éliás István a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán és az Iparművészeti Egyetemen tanult. 25 éve pedagógus. Munkája a művészeti nevelés, a környezetkultúra, a kortárs vizualitás és a múzeumpedagógia területére vonatkozik. A Miskolci Galéria múzeumpedagógusa, a Nagy Kunszt Kortárs Művészeti Múzeum Tanulmányi Múzeum vezetője, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ múzeumpedagógiai szakkoordinátora és tanára. 

 

 

*További (lapszámainkban korábban már publikált) szerzőink életrajzai, portréi az adatbázisban találhatóak.