Spanyolnátha művészeti folyóirat

Urbán Tibor

A kocka el van vetve

Kortárs miskolci összművészeti „műhelytalálkozó”: a Dranka-kör második fóruma

A Teátrum Pincehely Galéria, „az ember galériája” negyedévente, képzőművészeti fórumokon, elsősorban miskolci kötődésű alkotók számára szervez meghívásos, tematikus kiállításokat. A második fórum, A kocka el van vetve című kiállítás 2012 tavaszán tárul a közönség elé.

 

Alea iacta est (latinul, jelentése: a kocka el van vetve), szállóige, amelyet az ókori források szerint eredetileg Julius Caesar mondott Kr. e. 49. január 19-én, amikor seregével átlépte a Rubicon folyót. Az alea, kocka szó a rómaiak népszerű dobókocka játékára  is utal, amely kipróbálta a szerencsét, és amelyben a szerencsét már nem lehetett visszafordítani, ha a kockát eldobtad, azzal sorsot vetettél.

A tematikus kiállítás alkalmából az alkotók egy-egy fakockát kaptak, melyet meg kellett „fogalmazniuk”, rá kellett építeniük, hozzá kellett tenniük valamit (tárgyat, szöveget, fotót, szobrot, stb.).

 

A fakocka-műtárgy az alkotói sors irányította szellemi szerencse önfeltáró oldala, apró posztamense a munkáknak, a művészi „játékoknak”. Idézheti a színház, a színjátszás fogalmát, melyben a művész szinte feltáratlanul, műhelyhangulatban, befejezetlenül szól a közönséghez, ahol az alkotások más igazságot is keresnek, nevezetten a közös tér „nagyszabású” és „visszafordíthatatlan” erejét.
 
 
Jelen lapszámunk fejléce Urbán Tibor munkájának felhasználásával készült.