Spanyolnátha művészeti folyóirat

Miskolc

Légyott

2012-ben 12. a Légyott, a Miskolci Operafesztivál Spanyolnátha által is támogatott kísérő programja. A Fesztivál idején a művészeti folyóirat kiállítást rendez a miskolci Teátrum Pincehely Galériában (TPG, Színháztörténeti és Színészmúzeum, Déryné u. 3., június 16.), melynek megnyitója a Miskolci Galéria Múzeumok Éjszakája nyitó eseménye.

 

A 12 sorszámozott példányban megjelenő Díszkosz tizenkettő című kötet, mely Urbán Tibor és a Spanyolnátha szerkesztőinek munkáit tartalmazza, ezen a rendezvényen debütál.

 

A megnyitón közreműködnek: Seres Ildikó és Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművészei; a folyóirat SPN CsomóPont rendezvénysorozatának keretén belül performanszt ad elő Székelyhidi Zsolt, a Spanyolnátha főszerkesztő-helyettese és Berka Attila művészeti szerkesztő. A kiállítás rendezője a TPG kurátora, Urbán Tibor képzőművész. A kiállítást a Légyott projektvezetője, Vass Tibor nyitja meg.

 

2012-ben közel 90 felkért művész csatlakozott a projekthez. A Spanyolnátha a művekből felolvasásokat tart, 2012-2013-ban megjelenő lapszámaiban válogatás-blokkokat közöl, s performanszokat, kép- és kéziratkiállításokat rendez soron következő, hernádkaki kertfesztiváljain (14. és 15. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivál, 2012. augusztus 19., ill. december 9.).

 

***

 

Tény:

Balázs Béla A fából faragott királyfi c. írása száz esztendővel ezelőtt, 1912-ben jelent meg a Nyugatban; ebből később Bartók táncjátékot, majd zenekari szvitet is készített.

 

Fikció:

A nyugatos megjelenés századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozaton a figyelem középpontjába kerül Bartók egyik munkafüzete. A kutatók nem tulajdonítanak jelentőséget a tizenkét szennyfoltot őrző irkának, mígnem a nemes borok ráncosra száradt csöppjei, a kávéscsésze-aljak foltjai, a tintapacák a záró fogadáson egy Giacomo nevű kisgyermek közelébe nem kerülnek, aki a közönség megdöbbenésére e partitúrából játszható rendben adja elő a darabot, majd a füzet címoldalára odabiggyeszti: Díszkosz tizenkettő.

Az alkotók ezen gondolatok jegyében alkották meg díszkoszaikat.