Spanyolnátha művészeti folyóirat

Susanna Lakner

Arnolfini a saját levében

14. Arnolfini (Könyv)Fesztivál, Szigetszentmiklós, 2012. október 6.

Kis Frankfurti Könyvvásár színvonalú rendezvényen vehettek részt október 6-án azok a szerencsés meghívottak, akik az Arnolfini Archívum barátainak vallhatják magukat.

A Horváth Ira — Zsubori Ervin házaspár idén 14. alkalommal nyitotta meg kertjét és összes termeit a fesztivál résztvevői előtt.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy művészek, műkedvelők, műélvezők, ha egyszer meghívást kapnak e  szellemi élményekben gazdag rendezvényre, visszajáró lelkek maradnak örökre.

 

Idén a könyv jegyében zajlottak az események.

A soproni Artemisz Kiadó, a Galaktika és az Arnolfini könyvek mellett komplettálhattuk gyűjteményünket Spanyolnátha kiadványokból is, melyek történetét, valamint az aktuális terveket Vass Nóra ismertette, Vass Tibor, a kiadó vezetője pedig legújabb kötetéből kedvencemet, a Dzsindzsebogyeszt olvasta fel nekünk.

  

Vass Nóra a Spanyolnátha könyvekről mesél

 

Idén minden látogatónak három könyvet kellett elhelyeznie egy közös polcon, s ugyanennyit választhatott magának a nap végére dugig rakott polcokról.

Igazi gyöngyszemek cseréltek itt gazdát: a szép kiállítású, értékes művészeti albumoktól kezdve Esterházy, a Karinthyak, Kassák, Kafka, József Attila, Hrabal munkái is polcra kerültek, s és még sorolhatnám a kincseket.


Zsubori Eszter „könyvtáros" (öccsével Barnabással) ex libriseket ragaszt a frissen érkezett kötetekbe.

 

A folyosón Mózes Katalin erre az alkalomra könyvlapokra készült festményeit nézegethettük, miközben Turcsányi Janka Gábor Nagy Nórával négykezeseket játszott a zeneszobában. Gábos Jóska A könyv romjai című kamaratárlatát Barnabás dolgozószobájában vehettük szemügyre, ahol később a tulajdonos rögtönzött koncertet is adott az épp arra járóknak.

A konyhába térve Hoffmann Márta gasztroperformanszának kóstolói lehettünk. Az Arnolfini fesztiválok ’veteránja’ minden alkalommal témához illő ételekkel kápráztat el minket. Ezúttal nagymamája szakácskönyveit vetette górcső alá, aki olyan igazi túlélőművész recepteket hagyott unokájára, mint a hamis majonéz know-howja.

 

 

 

 

Mint az köztudott, az Arnolfini közösséghez tartozás, s elsősorban Zsubori Ervin kreativitása és fantasztikus motivátori képessége rejtett képességeket tud kihozni mindenkiből.

A terasz korlátján megnézegethettük a 2009/2010-ben megjelent Állati ábécék eredeti rajzait, melyeket Tenke István egyhuzamban készített még egyetemista korában Ervin verseire.

 

 

 

 

A fiókból az elmúlt években kikerült kézirat a soproni Artemisz Kiadó vezetője, Turbuly Éva lelkes támogatásával vált igazi két kötetes sorozattá, akárcsak a legújabb „bébi”, melynek ősbemutatóját a szentmiklósi fák alatt éltünk meg együtt.

A nyomdából október 4-én frissen kikerült Saját levében című gasztro-kalandkönyv kezdetei szintén az Arnolfini Fesztiválokhoz kötődnek. Hoffmann Márta mellett a süteményes posztokon Draskovich Edina kényezteti jó ideje az ízlelőbimbóinkat, aki Ervin alkotói támogatása mellett 2008-ban gasztroblogot nyitott, melyet ma már 166-an követnek rendszeresen.

Ebben a blogban az a jó, hogy nemcsak új receptekre tehetünk szert itt, hanem szellemes és horizonttágító történeteket is olvashatunk. Idő kérdése volt csupán, hogy mindez papír után kiáltson és könyv alakban megjelenjen. Turbuly Éva kitartásának szemléltetésére el kell mesélnem, hogy engem is bezúztak és illusztrálásra bírtak, ami teljesen új tapasztalat volt számomra, és a sok öröm mellett rengeteg álmatlan éjszakát is okozott nekem az elmúlt fél évben.

A könyv szerkesztését a kiadó Ervinre bízta, aki kigyomlált minden apró nem odavalót. Alaposságára példa, hogy még azt is észrevette, hogy az egyik figurának 6 ujjat rajzoltam.

 

 

Edina dedikál

 

Hagyomány, hogy a fesztiválra filmek is készülnek. Órákat töltünk ilyenkor a könyvtárszoba falára vetített etűdök nézésével. Ezúttal Gábos József, Kováts Bori, Torma Laci, Vargha János, Zsubori Ervin és Eszter, valamint az általam készített, egyenként 14 részes — könyv ihlette — képsorozataink adták a programot. Vargha János könyvborítókról készült makrofotóihoz Bársony Ágnes válogatta a zenét, a többi szériát élő zenével kísérte Zsubori Barnabás, ezúttal klarinéttal és gitárral improvizált.

A kertben Erdély Dániel spidron képeslapjaiból zsákmányolhattunk és magunkhoz vehettük A Pad című irodalmi és művészeti kiadvány legfrissebb számait, melyet Jankovics Zoli szekszárdi alkotótársunk küldött az ünneplő tömegnek.

 

 

 

 

Volt még közös művészkönyv bemutató(m) Torma Lacival, ahol a saját munkáinkat és a világ minden tájáról postaládánkba reppenő mini remekműveket mutogattuk a nagyérdeműnek és sztoriztunk hozzá megállíthatatlanul.

 

 

 
 
 

 

 

A fesztivált megelőző hetekben meg kellett írnunk Ervinnek, melyik az a 3 regény, verseskötet és gyermekkönyv, amely a legnagyobb hatást gyakorolta ránk. Ira és Ervin kikereste mind az ötszáz kötet borítóját és fantasztikus plakátot szerkesztett belőle, melyet a nagyérdemű meg is tekinthetett.

 

 


 

 

Hat óra felé járt már, mikor a házigazda a kert sarkában felavatta a Fragmentumok egy elsüllyed könyvtárból című, a Figyelő hetilap digitalizálása miatt kiselejtezett, utókornak átmentett kartotékjaiból készült installációt.

Búcsúzóul mindenki magával vihetett egyet a kis kartonokból. Én már tudom is, mit fogok csinálni vele...

 

 

 
 


 

Fotók: Lakner Zsuzsa, Hoffmann Tamás