Spanyolnátha művészeti folyóirat

Deák-Takács Szilvia

Irodalmi élet Telegdi Kata körül Kisvárdán

A „Kisvárda Funkcióbővítő integrált település fejlesztése” elnevezésű városrehabilitációs projekt keretében valósult meg a Telegdi Kata Irodalmi és Társadalomtudományi Előadássorozat 2012. szeptember és december között. A Béres József Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kisvárdai Egyesülete szervezésében a 13 programot mintegy 1200 vendég tekintette meg.

A szervezők fő célja az a volt, hogy minden előadó vagy téma kötődjön a városhoz, Kisvárda múltjához, a társadalmi fejlődéshez, az irodalmi élethez, tudományhoz, művelődéshez, a vár történetéhez, a Rákóczi-hagyományokhoz, emellett a testvérvárosok alkotóival, művészeivel történő — hagyományosnak tekinthető — kapcsolatápolás is helyet kapjon a programban. Az egyesület olyan ismeretterjesztő előadássorozatot állított össze, melyben egyaránt helyet kap a nemzeti kultúra, az európai gondolkodásmód és a helyi identitás. A komplex irodalmi és társadalomtudományi előadássorozattal áttekintést kívántak adni a város társadalmi, gazdasági és művelődési életének változásairól, fejlődéséről, kiemelve a meghatározó jelenségeket a település múltjából. A programok „kulturális est” jellegét hangszeres zene, énekszólók és kiállítások is erősítették.

Az előadások a középkortól egészen napjainkig mutatták be a helytörténeti és irodalmi emlékeket, értékeket. A rendezvényre Királyhelmec és Munkács testvérvárosokból is érkeztek költők, irodalmárok, alkotók. Az irodalom és a tudomány mellett rajzfilmvetítés (Az ember tragédiája), népzenei előadás és közönségtalálkozó is színesítette a programsorozatot.

A rendezvénysorozatnak a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium díszterme, a Görögkatolikus templom illetve a Várday István Városi Könyvtár olvasóterme adott otthont.

A program Telegdi Kata nevét viseli, aki az első ismert magyar költőnő a XVI. században, öntudatos reneszánsz asszony. Élete és költészete szorosan kapcsolódik Kisvárdához, a kisvárdai várhoz. A közművelődés és ismeretterjesztő munka eszközeivel a program megjelenítette az adott korszak (XVI-XVIII. század) és az utána következő időszak fejlődésének fontosabb értékeit, állomásait. Ezért a kronológiai rendben építkező komplex irodalmi és társadalomtudományi előadássorozattal az egyesület hozzájárult a helyi identitás erősítéséhez, a már működő közösségek fejlesztéséhez.

A 2008-ban alakult, jelenleg 93 fős taglétszámú egyesület külső előadókkal, a meghívott határon túlról érkező vendégekkel és nem utolsósorban jól felkészült helyi tagjaival, közreműködőkkel teljesítette a programot, melynek főszervezője Marczinkó István, a Béres József Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kisvárdai Egyesületének igazgatója volt.
Lapunk Bakajsza András Szabolcsi nők az irodalomban és Marczinkó István Fejezetek Kisvárda irodalmi életéből címmel tartott előadásának szerkesztett anyagát közli.

A program