Spanyolnátha művészeti folyóirat

Miskolc

A Spanyolnátha és a „Bartók+...” Operafesztivál projektjéről

Díszkosz tizenkettő - Légyott

 

2012-ben 12. volt a Légyott, a Miskolci Operafesztivál Spanyolnátha által is támogatott kísérő programja. A Fesztivál idején a művészeti folyóirat kiállítást rendezett a miskolci Teátrum Pincehely Galériában (TPG, Színháztörténeti és Színészmúzeum, Déryné u. 3., június 16.), melynek megnyitója a Miskolci Galéria Múzeumok Éjszakája nyitó eseménye volt. A 12 sorszámozott példányban megjelenő Díszkosz tizenkettő című kötet, mely Urbán Tibor és a Spanyolnátha szerkesztőinek munkáit tartalmazza, ezen a rendezvényen debütált. A megnyitón közreműködött Seres Ildikó és Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművészei; a folyóirat SPN CsomóPont rendezvénysorozatának keretén belül performanszt adott elő Székelyhidi Zsolt, a Spanyolnátha főszerkesztő-helyettese és Berka Attila főmunkatárs, művészeti szerkesztő. A kiállítás rendezője a TPG kurátora, Urbán Tibor képzőművész volt, a kiállítást a Légyott projektvezetője, Vass Tibor nyitotta meg.

 

2012-ben közel 90 felkért művész csatlakozott a projekthez. A Spanyolnátha a művekből felolvasásokat tartott, s 2012-2013-ban megjelenő lapszámaiban folyamatosan válogatás-blokkokat közöl, ill. performanszokat, kép- és kéziratkiállításokat rendezett hernádkaki kertfesztiváljain (14. és 15. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivál, 2012. augusztus 19., ill. december 9.).

 

Részlet a felkérésből: „Tény: Balázs Béla A fából faragott királyfi c. írása száz esztendővel ezelőtt, 1912-ben jelent meg a Nyugatban; ebből később Bartók táncjátékot, majd zenekari szvitet is készített. Fikció: a nyugatos megjelenés századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozaton a figyelem középpontjába kerül Bartók egyik munkafüzete. A kutatók nem tulajdonítanak jelentőséget a tizenkét szennyfoltot őrző irkának, mígnem a nemes borok ráncosra száradt csöppjei, a kávéscsésze-aljak foltjai, a tintapacák a záró fogadáson egy Giacomo nevű kisgyermek közelébe nem kerülnek, aki a közönség megdöbbenésére e partitúrából játszható rendben adja elő a darabot, majd a füzet címoldalára odabiggyeszti: Díszkosz tizenkettő. Az alkotók ezen gondolatok jegyében alkották meg díszkoszaikat.”

 

Korábbi összeállítások:

 

1. Spanyolnátha, 2013/3

2. Spanyolnátha, 2012/4

3. Spanyolnátha, 2012/5

4. Spanyolnátha, 2012/6