Spanyolnátha művészeti folyóirat

Urbán Tibor

XEROX(OK)

In memoriam Bohár András*

A Teátrum Pincehely Galéria 2013 márciusában XEROX(OK) címmel kamarakiállítást rendezett felkért művészek részére. A Bátai Sándorral és Szombathy Bálinttal közösen létrehozott tárlaton szigorúan csak azon alkotók állíthattak ki, akikről valamikor írt Bohár András esztéta, filozófus, kritikus és vizuális művész.

 

A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum felügyelete alatt, a Színháztörténeti és Színészmúzeum műemlék-pincéiben működő kiállítóhely, a TPG most azokat a munkákat fogadta be, amelyek frissen készültek; a művek mellett szerepelt az alkotóról készült egykori Bohár-szöveg is, hitelesítve és hangsúlyozva a valamikori alkotótársi kapcsolatot. A kiállításra szabadon értelmezett A/3-as méretű fekete-fehér xeroxok, elektrografikák, vizuális költészeti munkák, képversek és installációk érkeztek, melyek megidézték Bohár András munkásságát, és tisztelegtek emberi tartása előtt is. Nem emlékkiállítást rendeztünk, hanem Bohár tevékenységének aktualitását fogalmaztuk meg újra.

 

A tárlat nem törekedett, nem törekedhetett a teljességre. Bizonyára többször ennyi alkotó büszkélkedhet a róluk szóló Bohár András-írással. Baji Miklós Zoltán, Bátai Sándor, HAász Ágnes, Koroknai Zsolt, Nagy Gábor György, Németh Péter Mikola, Sándor Edit, Szombathy Bálint, Urbán Tibor, Vass Tibor, Várady Róbert gondolták újra és idézték meg a valamikor rájuk intenzíven figyelő Bohár András elméleti oeuvre-jét, kísérletet téve egy újabb kapcsolatfelvételre annak bizonyítékául, hogy nem hal meg, akiről mindig beszélnek, vagy (esetünkben) aki kapcsán kiállítást rendeznek.

 

E mostani alkalomra készült el Litwin József iparművész — a TPG kérésére tervezett — „XEROX(OK) In memoriam Bohár András” emlékérme, melyet minden meghívott művész megkapott. Tenyérnyi, manuálisan készített fémek ezek, melyekben megmaradnak a beütött betűk és szavak, mint ahogy megmaradnak Bohár András esztétikai dimenziói is — közöttünk, egyénre szabottan, végtelenül.

 

* A Teátrum Pincehely Galéria a Spanyolnátha művészeti folyóirat miskolci műhelyének is otthont ad. A TPG In Memoriam Bohár András c. tárlatának anyagából válogatást közöl lapunk. Jelen lapszámunk fejléce Nagy Gábor György grafikájának felhasználásával készült. Az eredeti alkotás ITT található.

 

 

TPG szóvivő (performance) Fotó: Kiss Tanne István

Litwin József: Bohár-emlékérme