Spanyolnátha művészeti folyóirat

Deák-Takács Szilvia

Minden mese úgy kezdődik

Mesésen. Kezdődhet sokféleképpen, de a mesekezdet biztos, valahogy: biztonságos. A folytatásban néha ismert fordulatok, máskor egészen más vár a meseolvasóra, képek, rajzok, saját mesekönyveinkben gyerek krikszkrakszok — ki tudja kié, melyik gyereké, vagy a szülőké egy megbecsült örökölt időtálló mesekönyvben.

Hol jársz erre, ahol a madár sem jár; kedves gazdám; még az Óperenciás-tengeren is túl, az üveghegyeken innen; egyszer volt, hol nem volt; magam sem tudom, hol, de valahol; éltek, éldegéltek — népmesei fordulatok, amelyek mind ismerősek számunkra. Ez közös: a mesei hagyományok, amelyek megismerése után szerteágazó meseösvény vár ránk.

Mesét olvasunk (és nézünk), gyerekek és nagyobbak, felnőttek és idősek; a mesék illusztrációin ábrándozunk, az ügyesebbek saját változatot készítenek mellé, a kevésbé ügyesek csak színezik az oldalak képeit.

 

A blokk szerzői a felkérésünkre biztonságosan ismert és meglepően új színekkel, szavakkal sőt hangokkal színezték tele meseblokkunkat: mesék mellett többek között gyerekversek, dalok kórustól és kottával, kiállításképek, mesés kályhacsempék és több meglepetés olvasható, nézhető, hallgatható.

 

Az alkotók varázslatot küldenek. Mert minden mese így kezdődik. Akár online is.