Spanyolnátha művészeti folyóirat

Bartók Plusz Operafesztivál

Légyott, pÉn+Tek13

2013-ban 13. a Légyott, a Bartók Plusz Operafesztivál Spanyolnátha által is támogatott kísérő programja. A Fesztivál idején a Spanyolnátha kiállítást rendezett a művészeti folyóirat miskolci műhelyének is otthont adó Teátrum Pincehely Galériában (TPG, Színháztörténeti és Színészmúzeum, Déryné u. 3., június 22.), melynek megnyitója a miskolci Múzeumok Éjszakája nyitó rendezvénye volt.

A rendezvényen debütált, a Spanyolnátha Könyvek sorozatban, tizenhárom sorszámozott példányban megjelent pÉn+Tek13 c. művészkönyv Urbán Tibor és a Spanyolnátha szerkesztőinek munkáit tartalmazza.

2013-ban több mint 120 felkért művész csatlakozott a projekthez. A Spanyolnátha a művekből felolvasásokat tart, 2013-2014-ben megjelenő lapszámaiban válogatás-blokkokat közöl, s performanszokat, kép- és kéziratkiállításokat rendez hernádkaki kertfesztiváljain, valamint a Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelepen.

***

Bartók az Erdélyi táncok első tételének egyik melódiáját 1913-ban jegyezte le, s dallamaiból 13 nap alatt 209 dallamot rögzített. A szerző nevét viseli egy kisbolygó (4132 Bartók). Én hiszek inkább a babonában, avagy Te? „Csak én vagyok, csak én! Ó, virradattal / Csak engem szül a fény, te, semmise!” (József Attila). Az alkotókat arra kértük: engedjék, hogy a pÉn+Tek13 szellemisége megbabonázza őket, műveiket hassa át a zene + a (sors) bona is.

***

A pÉn+Tek13 c. művészkönyv alkotói a Spanyolnáthában: X. évfolyam, 3. szám, 2013/3

http://www.spanyolnatha.hu/uj-lapszam/pen-tek13/legyott-pen-tek13/3418/

 

 ***

Jelen lapszámunk fejléce Krnács Ágota művének felhasználásával készült.