Spanyolnátha művészeti folyóirat

Fodor Tünde

Tündérek, pörkölt és az áhítat

Asszonyom, bizton állíthatom, hogy jobb hagymalevest főzök, mint Luí szakácsa, s ha megkóstolja nyúlpörköltemet haluskával — no, akkor el sem akar majd mozdulni mellőlem.

 

Asszonyom, jöjjön hozzám, maradjon velem, elviszem a kincses Zemplénbe, megmutatom kedves mohosaim, bár puhaságuk aligha vetekedhet az ön bőrének hamvával, zöldjük az ön szemének színével. Ám csendjük kivételes: a bagolylepke szárnysuhogását, a labdacsbogár neszezését és a kalózpók hálószövését hallani csak.

 

Elviszem kedvenc templomomba is, én, aki a lelkéért is felelek Isten szent színe előtt, elviszem az ezeréves falak közé, oda, ahol délután háromkor a nyugati ablakba úgy esik a nap fénye, hogy a halandó elhiszi, van feltámadás, s lehet a mienk az örök élet.

 

Úgy érzi majd ott, az Isten tenyerén fekszik, s tudni fogja, mi az áhítat és a kegyelem. Mert ott, a tündérek templomában, abban a picinyke faluban, elhiszi az ember, hogy van Isten. Ott megadatik.

 

Legyen az én tündérem, asszonyom, jöjjön velem, zenélünk majd együtt, pompásan és tompán, dúrban, mert így szeretjük. Ön énekel is majd, s akkor közénk szállnak az angyalok.

 

Feledni könnyű lesz Luít, a pompát, a fodrászok, öltöztetők garmadát, az ékszereket, a lakomákat, hiszen hallhatja helyettük verseim, sőt, szónoklataim, s ha jobb kedvemben talál, én is szívesen hallgatok majd Öntől Voltaire-ről, Rousseau-ról.

 

Nem kérek én sokat, ó, Asszonyom. Adja fel önnönmagát, lénye keveredjen az enyémmel, élete függjön tőlem, velem keljen s feküdjön, én töltsem ki minden percét, engedje ezt, sőt, akarja, kívánja. Nem kérek én sokat, mondom, hiszen láthatja: csak Önt, testét, lelkét, mindenét, úgy, ahogy van.

 

Ahogyan bennem él.

 

Jöjjön hozzám, maradjon velem, hagyja a földi pompát másra, legyen könyörületes, s öregedjen meg velem tisztes szegénységben, dobjon oda, áldozzon mindent — tegye, amire csak nő képes.

 

Szítsa férfiönzésem, hogy Önnek is jó legyen.