Spanyolnátha művészeti folyóirat

Birkás Babett

START 20:10

 

 

A START 20:10 Salgótarjáni Alkotóműhelyt azzal a céllal hoztuk létre, hogy csoportos bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a városban élő művészeknek Nógrád megyében és azon kívül egyaránt.

 

Az START elnevezés a Salgótarján rövidítéséből adódó (ST) betűk és az ART szó összevonására utal, míg a 20:10 (húsz tíz) a létrehozás évét (2010-et) juttatja eszünkbe. A kettőspont hatására az évszám helyett időpont jelenik meg (este nyolc múlt tíz perccel), illetve egy hányados: a kettő. A logóhoz használt betűtípus a sportesemények digitális kijelzőit eleveníti fel emlékezetünkben. Sportot űzünk a művészetből? Szándékolt a megjelen(ít)és által létrehozott asszociációk sokfélesége.

 

Első tárlatunk Rajtkép címmel nyílt a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ Üvegcsarnokában, 2010-ben. Következő csoportos bemutatkozásunk (Akció elnevezésű) a Nógrádi Történeti Múzeumban volt látható ugyanabban az évben. Ünnep c. kiállításunknak szintén a helyi múzeum adott otthont 2012-ben. Idén a pécsi Ferenczy Károly Galériában mutatkoztunk be (341 km).

 

A 2013-as évjárat Teátrum Pincehely Galériában szereplő alkotói: Birkás Babett, Gedeon Hajnalka, Gelencsér János, Kalocsai Enikő, Komka Péter, Kovács Bodor Sándor, Losonczy Ildikó, Orbán György János és Tar Róbert. A művészek között vannak, akik a „rajzi problémákkal” foglalkoznak szívesebben; a „vonal kifejezőereje” inspirálja Gedeon Hajnalkát és Orbán György Jánost. A színek dinamikája Gelencsér János, Kalocsai Enikő, Losonczy Ildikó és Tar Róbert képein kap vezető szerepet. A fény és árnyék által alkotott képek mesterei: Komka Péter és Kovács Bodor Sándor.