Spanyolnátha művészeti folyóirat

Gyimesi László

Antendex - Photons EP (nnnl.17)

Nonstopnonsense.netLab, 2008. 05. 10.

Gyimesi László

Az „electronica" alműfajként nem létezik. Gyűjtőfogalomként talán: olyan átmeneti, kategóriafüggetlen zenékre használták a kilencvenes évek végétől, melyeket nehezen vagy egyáltalán nem tudtak besorolni. (Bár az akkori zenéket azóta könnyedén kategorizálhatnánk, a 2000-es években újabb határt feszítő nóták jöttek létre, az embernek állandóan felül kell bírálnia addigi tudását, ha nyomon akarja követni ezeket a változásokat.) |

Antendex zenéjét hallgatva mégis elővenném a fent említett fogalmat, s leírnám, de mindenképp magyarázó, körülíró kiegészítésekkel kell párosítanom, valahogy így: kísérleti minimalista elektronika, magyarul. Persze nem elsősorban kísérletező zene ez, jól körülírható zenei struktúrákkal apellál az alkotó, összefogott, egységes képleteket hallgathatunk, ha letöltjük a 192-es bitrátájú anyagot. Ezzel persze az értő hallgatót alig észrevehetően a techno irányába tereljük, majd félúton megállítjuk és azt állítjuk neki, igen, van valami az ambient és a techno között. Fellebentjük a fátylat a konceptuális alkotófolyamatokról.

A repetitív, szinte hipnotikus zenei megfogalmazásokra fogékonyakat ez az 5 számos kislemez kellemes transzba ejtheti, egységes, óvatos, lüktető és...
Az első szám kezdő taktusai a hajdan volt és szélesebb körben ismert(?) Cas!o Samplest idézné, de nem, mégsem! Másfelé visz a „retro" szintihangokból, az ambient és a minimal techno-elemekből kovácsolt, visszafogottan építkező hangképződmény. A melankolikusan meditatív dallamok a szám második harmadában érkeznek s gyengéden átúsznak a két fülem között.

A Modulation szinte minden megfogható dallamot nélkülöz, magas hullámhosszon rezgő háttérhangja állandóan módosul, finoman, de határozottan, miközben az elektromos sercegésekből, a karakteres mély és huhogó középmagas tartományokból kikevert groove-szerkezet különös atmoszférát teremt. Ahogy a Quantában, egy pillanatra tanúi lehetünk itt is a dallamképződésnek, Antendex felvillantja, majd elrejti előttünk rövid pórázra kötött, szép szólamait.

A Wave mélybasszusa beleül a fülbe, az Emission elvisszhangzó magas hangjai után egy összetettebb dal, a Symmetry zárja a kislemezt.

Antendextől ez a negyedik lemez, ha jól számolom, amit a kíváncsi keresők letölthetnek a netről. A Bitlab Records Complementary Distribution netlabeléről, valamint a mostanit is kiadó Nonstopnonsenseről összegyűjthető anyagok mindegyike hasonlóan kellemes élményben részesítheti a kísérletező kedvű vájtfülűeket.

Letölthető mp3 formátumban a kiadó honlapjáról.