Spanyolnátha művészeti folyóirat

Kortárs képzőművészek és népi iparművészek agyagköcsög festései

a Spanyolnátha miskolci műhelyének is otthont adó Teátrum Pincehely Galériában

A tárlat október 9-én nyílt (Herman Ottó Múzeum — Miskolci Galéria, Színháztörténeti és Színészmúzeum, Miskolc, Déryné u. 3.), ahol köszöntőt mondott Kákóczki András művészettörténész, a Miskolci Galéria intézményvezetője és Urbán Tibor képzőművész, a TPG kurátora, a Spanyolnátha főmunkatársa. A kiállítást Hajdú Ildikó kulturális antropológus nyitotta meg.

 

Kiállító művészek: Á.Tóth József, Dobos Barbara, Drozsnyik István, Dunai Beáta, Gergye Zoltán, Éliás István, Fehér Tibor, Fésüs László, Homonna György, Horváth Kálmán, Jakab Gábor, Kiss Tanne István, Láng Eszter, Litwin József, Lőrincz Róbert, Máger Ágnes, Némethi Lajos, Pataki János, Pálfalusi Attila, Rézművesné Nagy Ildikó, Urbán Tibor, Varsányi Emília, Vass Tibor, Veres Attila, Zombori József. Videoinstalláció: Fésüs László.

 

Részlet Urbán Tibor felkéréséből: „Egy mára már csaknem elfeledett, és ráadásul egy megszégyenítő névértelmezésen is átesett tárgy életre hívásához kérek segítséget Tőled. A kortárs népi iparművészet és a kortárs képzőművészet segítségével fogalmazhatunk át, jeleníthetünk meg egy klasszikus edényt, mely tárlatunkon kaphat ismét tiszteletteljes bemutatkozási lehetőséget. Complementum (kiegészítés) a kiállítás címe, amely lehetőséget ad a cserépedény számára, a „folyamatosan változó jelen” érintéséhez. Segítségünkkel visszakerülhet a hétköznapokba, de már nem mint funkcionális tárolóedény, hanem mint kultikus történeti, vagy esetünkben mint művészettörténeti tárgy. A felkért művészek Dobos Barbara keramikus által formázott, kiégetett köcsögöt kapnak, melyre a megadott határidőig el kell készíteniük a festést, a munkát.”

 

Műtárgyfotók: Kiss Tanne István

 

Jelen lapszámunk fejléce Urbán Tibor műve alapján készült.