Spanyolnátha művészeti folyóirat

Sorbán Attila

Születésnapra

Kedves Laci!

 

És akkor valami állandósuló hajlamtól vezérelve kinyitottam virtuális postaládám, s benne az egyáltalán nem virtuális felkérését Tibor barátunknak, mely szerint lepjünk meg téged. Születésnapodra. Hirtelen átcsoszogott az agyamon az az egyáltalán nem szőnyeg alá söpörhető gondolat, hogy Tibor bizony Odüsszeusz lett, s furmányosan falovat tákoltat velem, amibe belerejthetem baráti szavakba csomagolva azt a tényt, hogy az idő bizony múlik. Pontosan. Most. Hát persze, hogy félek a görögöktől... Tibor, Tibor! És mit szólnak majd az akhájok?

Az ötvenedik. Kedves Laci, hidd el, amikor ezt írom — az ötvenedik —, semmi kárörvendés nincs bennem. Minek? Nemsokára érkezem én is. Mondhatni, kerek, mármint szokás mondani, hogy kerek, már nem dantei, csak kerek. Persze, mihez viszonyítva kerek? És ha kerek, akkor mi van?

Mindezeket azért írom, hogy lásd, az ember mindig magára gondol, pedig neked írok, miattad írok. Valójában azt próbálgatom, még szavakkal telik a fehér lap, hogy mikor érek ahhoz a ponthoz, amikor már kipréseltem magam minden mondatból, s már csak te maradsz, és azok már csakis érted léteznek, a fehér lapon, és azon is túl. Éppen ebben a pillanatban.

Kedves Laci, boldog születésnapot!

 

Baráti öleléssel

Sorbán Attila