Spanyolnátha művészeti folyóirat

Vass Tibor

Semelyik és semhogyan, semekkora, semhonnan
Nagy Bibin Pestesete a műlovarnővel

Vass Tibor és az SPN Krú (Berka Attila, Székelyhidi Zsolt) performansza a Műcsarnokban
Az Itt és most című Képzőművészeti Nemzeti Szalon kísérőprogramja
2015. május 8-án, péntek, 17 óra

Vass Tibor A Nagy Bibin című kötetét (versek, elektrográfiák, Spanyolnátha, Hernádkak, 2014) idén több, kiállítással egybekötött kötetbemutatón vitte színre. Közben elkezdte új, A Nagy Bibin és a műlovarnő című ciklusát, így a Semelyik és semhogyan, semekkora, semhonnan című performansz — ahol az SPN Krú (Berka Attila, Székelyhidi Zsolt) A Nagy Bibin által ihletett írásai eme új Vass-ciklus szövegeivel élőben találkoznak a Műcsarnok-beli környezetben — mintegy a két „Bibin-ügy” laza átkötéséül is szolgál: egyrészt egyéni alkotói munkafolyamatokat prezentál, másrészt egy közösségi, „spanyolnáthás” műhelymunkát, különleges együttműködést modellez.

A performansz megidézi azt a környezetet, melynek közelében a Nagy Bibin-szövegek születnek; a szerző alig párszor tíz méterre dolgozik „tyúkkultúrház”-ától, mely számára jelképes játéktér (a melléképület faszerkezete és tetőcserepei régi nyaralójából, vasszerkezete József Attila-díjának összegéből származik), a valóság életterének, az élettér valóságának kinevezett leképezője. Újrahasznosított limlomok, újraagyasított, tyúkeszű limlom-életek között nap mint nap kénytelen kedvelt háziállatai életéről és haláláról döntenie; egyik szeme sír, másik nevet. A háttérben futó két videó ezekre a szemekre is utal; valamelyikük a semelyik és semhogyan, másikuk a semekkora és semhonnan: egy baromfi elmúlásának állomásai, illetve a tyúkkultúrház reggeli ébredése jelenik meg. Unalmas, eseménytelen élet, unalmas, eseménytelen halál. Élő zene és zaj, fel- és beolvasás. A kerékpárra — mint a műlovarnő idomított lovára is — szerelt szintetizátorok cirkuszi mutatványként hatnak. A fellépők, akik saját szövegeiket adják elő, egymás alteregói is, hol ők a műlovarnők, hol a műlovarnő (Vass Tibor műveiben a szó francia fordításának fonetikus irataként: ekvásztrien) idomított lovával szó-mutatványokat, mondat-matatványokat végző segédei. Eltérő ruházatuk számos értelmezési lehetőséget kínál a zenebohóctól, a diszkókirálytól egészen a tyúkólat, illetve a lovardát ganajozó munkásig. Kellékeik (például énkicsipónik) szerepváltóan szintén azt sugallják, hogyan tud beleszólni egy külső, cirkuszi környezet a hernádkaki miliőbe, illetve az miket és hogyan tud közbevetni pesteseti komédiákba, az én belső „készcirkuszába”. A műlovarnőt mindenki csak saját felelősségénjére használhatja.


***


Vass Tibor
(Miskolc 1968) költő, képzőművész, 2004-től a Spanyolnátha művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. Kassák-díjas (1995), Szabó Lőrinc-díjas (2003), József Attila-díjas (2009). Legutóbbi kötetei: Mennyi semennyi (versek, Spanyolnátha, 2012), Legszebb versei (AB-Art, Pozsony, 2014), A Nagy Bibin (versek, elektrográfiák, Spanyolnátha, 2014). Legutóbbi önálló kiállításai (2015): Itt és itt, ezzel és ezzel a címmel, ekkor és ekkor (Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Feledy-ház); Ide és ide, erről és erről, ezeknek és ezeknek (Magyar Elektrográfiai Társaság Galériája, Budapest); Innen és innen, ettől és ettől, eddig és eddig (Nyíregyházi Főiskola).

 

Az SPN Krú (Berka Attila és Székelyhidi Zsolt) 2007-ben alakult a Spanyolnátha művészeti folyóirat szerkesztőiből. Költészeti performanszokkal idézte meg többek között József Attila, Erdély Miklós, Szabó Lőrinc, Füst Milán, Radnóti Miklós alakját, témái közt visszatérő motívum a labirintus, az űr, a vámpírok és zombik, a varázslat, a blues és általában a zene. Fellépett többek közt Budapesten az Írók Boltjában, a MÜSZI-ben, a Roham Bárban, a Merlin Színházban, a Trafóban, a MET Galériában, a soproni VOLT, a debreceni CAMPUS fesztiválokon, a debreceni állatkertben, a budapesti, győri, miskolci, szegedi, szekszárdi könyvheti rendezvényeken, az egri főiskolán, a Craiovai Eminescu Nemzetközi Költészeti Fesztiválon. 2008-tól a hernádkaki Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválok rendszeres közreműködője.