Spanyolnátha művészeti folyóirat

Lackfi János

Mesterlövészek klubja

Csajbók Sarolta, Friedler Magdolna, Futó István, Iván Viktória, Kardos Zoltán, Kolesár Krisztián, Molnár Zsolt, Orosz Adél, Raffai Péter, Rigó Kata, Somfai Anna, Soós Viktória, Tanács Eszter, Tibély Orsolya, Török Bernadett, Varga István, Véssey Miklós

Évek óta minden hétfőn este hétkor Budapesten, a Marczibányi téren. Ha esik, ha fúj, ha süt a nap... Hol negyvenen, hol tizenöten-húszan-harmincan. Maroknyi vagy kétmaroknyi nép. Összességében mintegy háromszáz ember járt vagy jár ide mégis több-kevesebb rendszerességgel. Ez már egész kis kommandós-osztag. Az arra elsiető fitneszes hölgyek egyikét véletlenül ideigyekvőnek vélem: Kreatív Írásra? A válasz: Sajnos nem. Á, csak egy vacak fitnesz... Mi az a lélek zumbájához, a stílusok kardiójához, az érzelmek workoutjához, az emlékek spinningjéhez képest! A társaság elszánt, olyannyira, hogy magánszorgalmú olvasóklubot is nyitott, a kemény mag pedig a nyári szünetben az én irányításom nélkül is összejön, köszörüli tollát. Nem hiába mondta Orwell nagyon helyesen: a pedagógus akkor éri el célját, ha sikerül feleslegessé tennie magát.

Minél több fegyverrel tudok bánni, annál hatékonyabb mesterlövész leszek, annál valószínűbb, hogy megtalálom a hozzám illő puskát vagy revolvert. Ezerféleképpen mondhatom el ugyanazt: Béla letérdelt egy pocsolyába, és megkérte Eszter kezét. Vagy: Béla térde lében ázik, aranyos Eszter, légy enyém! Vagy: Béla feje Eszter csípője magasságában, térde roggyan, holtomiglan, holtodiglan! Vagy: Béla tisztítószámlájának időszakos növekedése mutatja érzelmi hőfokát Eszter irányába. Esetleg: Béla látván Esztert féltérdre ereszked, szíve reszket! Lehet folytatni!

Irtó sokfelől érkeznek ide az emberek. Akad köztük tanár és ügyvéd, grafikus és műegyetemi hallgató, sebész és gimnazista, környezetmérnök és ügyintéző. Végül is az irodalom arról szól, hogy bárki lehet tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász, sőt bérgyilkos vagy űrhajós is. Csak bele kell élnie (írnia) magát a szerepbe. Alkottunk bunkó reklámot, vásott gyereksztorikat, kidobóember-monológot, szappanopera-folytatást, kerestük az igazi férfit/nőt, írtunk szerelmekről, szörnyekről, vidám temetésről, sok mindenről.

Egyesek írói babérokra vágynak, mások életük válságos korszakában szeretnének szembenézni magukkal. Hiszen az írás terápia is. Más egyszerűen társas kikapcsolódást, változatosságot keres, aminek külön örülök. Nem kell az íráshoz öngyilkos hangulat. Megint mások szeretnék az itt tanult kommunikációs trükköket saját szakmájukban kamatoztatni. Egy kedves tolmács hölgy azt mondta, annyit járnak át rajta mások szavai, hogy végül megijedt: önállóan már talán megszólalni sem tud. Gyorsan eljött, hogy visszahódítsa anyanyelvét.

A papír fölé görnyedve mindenki egyedül van, így aztán jóleső dolog rájönni, hogy ha sokan vagyunk egyedül, az már komoly kis közösség. Ráadásul az itt és most izgalma olyan teljesítményre sarkallja az embereket, amire nem is gondolták, hogy képesek. Felszabadító látni, hogy egy adott írásfeladatot harmincféleképpen meg lehet oldani. Ráadásul semmi sem kényszer, aki nem akarja, nem olvassa fel frissen sült művét. Bár azért a vállalkozó kedv fontos... Volt, hogy valaki csak kis unszolásra osztotta meg velünk írását, mert rossznak ítélte, mégis hatalmas sikere lett. Nem mindig tudjuk, mikor írunk jót. Jó hír, hogy ez is fejleszthető.

Most pedig jöjjenek a gyümölcsök, jöjjön, ami megosztható, egy kis válogatás az itt született szövegekből.

 

Az összeállítás szerzői:

Csajbók Sarolta 1972-ben született Budapesten. Az ELTE-n szerzett bölcsészdiplomát. Azóta hol itthon, hol külföldön dolgozik fordítóként, tolmácsként, a kommunikáció területén, hol hivatalban, hol szabadúszóként, de mindig a nyelvvel.

 

Friedler Magdolna 1969-ben született Veszprémben. Húsz éve Budapesten él. Orgonaművész, tanít és hangversenyeket ad. A Zeneakadémia mellett vendéghallgatóként átjárt az ELTE-re Spiró György novellaíró szemináriumára. Novellái 2014-től különböző irodalmi folyóiratokban és antológiákban jelennek meg.

Futó István 1968-ban született Budapesten, diplomáját az ELTE jogi karán szerezte, a Magyar Telekomnál dolgozik jogtanácsosként, 3 gyermek édesapja.

 

Iván Viktória Miskolcon született 1980-ban, az ELTE összehasonlító irodalomtudomány és angol szakán végzett. A National Geographic magazin és a hvg.hu munkatársa.

Kardos Zoltán 1971-ben született Budapesten. Üzletkötőként dolgozik egy játékkal és lakberendezéssel foglalkozó importőr cégnél. Három gyermek apja.

 

Kolesár Krisztián 1975-ben született Budapesten. Zeneszerzést tanult, majd komolyzenei menedzserként, turnészervezőként a fél világot bejárta. Öt évig a Budapesti Őszi Fesztivál produkciós vezetője, nyolcadik éve a reklámszakmában dolgozik.

 

Molnár Zsolt Budapesten született 1965-ben. 1991-ben végzett az ELTE-n, azóta jogászként dolgozik. 1989-ben Pethő Tibor felvette a Magyar Nemzethez, ahol Ember Mária és Kristóf Attila voltak a mentorai 1991-ig.

 

Orosz Adél 1966-ban született Budapesten. Grafikusként végzett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában. Könyvtervező, műszaki szerkesztő.

 

Polgár Judit 1976-ban született Budapesten, Székesfehérváron, idegenforgalmi szakon végzett 2000-ben, azóta a turizmusban dolgozik, előbb kutatóként, 2009-től turisztikai marketing területen. Egy 9 éves kisfiú édesanyja.


Raffai Péter
1986-ban született Sopronban. 2005 óta Budapesten él, az ELTE magyar nyelv és irodalom—néprajz szakán 2012-ben végzett.

 

Rigó Kata 1967-ben született Budapesten. 1990-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Budapesten él, szabadúszó iparművész, 2014 óta publikál.

 

Somfai Anna 1971-ben született a Tolna megyei Pincehelyen. Székesfehérváron nőtt fel, részecskefizikus. Családjával Budapesten él, két kisgyermeke van. Verset és prózát ír, 2014 óta jelennek meg írásai.

 

Soós Viktória Karcagon született 1980-ban, trénerként dolgozik. Eddig megjelent könyvei az útikönyv és ismeretterjesztés kategóriába illenek: Japán turistaszemmel, Macskák nagykönyve, Ezért vagy még egyedül.


Tanács Eszter
1986-ban született Sopronban. A PTE spanyol szakán végzett. Budapesten él, felelős szerkesztő a HVG Könyveknél.

 

Tibély Orsolya 1998-ban született Budapesten. Tanuló, a tizenegyedik osztályát végzi.

 

Török Bernadett 1983. november 3-án született. A Debreceni Egyetem művelődésszervező szakán végzett, jelenleg Budapesten él és a kereskedelmi médiában tevékenykedik.

Varga István 1969-ben született, programozó, Budapesten él. Saját nevén először publikál; álnéven jelentek meg írásai kisebb amatőr írói portálokon, fanfic site-okon, és saját blogjaira is álnéven ír.

 

Véssey Miklós 1990-ben született Budapesten, jelenleg az egri Eszterházy Károly Főiskola testnevelő szakos hallgatója. Edzőként dolgozik óvodás és kisiskolás gyerekekkel. Verseket és novellákat ír, 2013 óta publikál irodalmi folyóiratokban.