Spanyolnátha művészeti folyóirat

Miklya Zsolt

Szabdaludás

Simon Adri Földerengő soraira


Dzsinned kienged,

kiengedett vagy,
nem úgy, mint fagyasztott áru,
nem úgy, mint tömlöcbe zárt rab,
csak úgy, mint szerelmes költő.

Versben végzi be minden hajnal
valakiben az éjszakát.
Mindegy, köpönyeg, lódenkabát,
vagy kinyúlt póló van rajta.
Kell valaki, aki csak áll és
várja az átmenet italát.

Feledésünk dokkján,
ahol kikötött rég
próféta, trubadúr,
elefántcsontvadász,
köpönyegforgató,
elhajózóművész,
albatroszimádó,
eperlevélíró,
semmiágaköltő,
homokpad ha várja,
elpihen legottan.

elég — nem elég — elég —
nem elég — elég — nem elég —
elég — nem elég — elég –
nem elégszem a folytatásra

Nyarat rendeztem a földszinten.

A föld szinte nyár, egészen az.
Csak a nézőtéren van tél, még mindig.

Dönciversek

Dicső Zsolt Döncinyomán

Világ
A világ azt gondolja,
előre megy.
A világ nem gondolja
meg magát.
Csak akkor csodálkozik,
ha ugyanoda ér
már megint,
ahol járt már egyszer
a világ.

Tízfog
Első fog rántott hús
második rakott kel
harmadik töltött csir
negyedik finomfőz
ötödik mákos rét
hatodik túrós buk
hetedik almás pit
nyolcadik szilvás gom
kilencedik az nincs
még késik egy kicsit
tizedik megeszi
mind az összes fogást

Mindig most
Versben a játék könnyű.
Versben örökké most van.
Rég nincs benne a költő.
Gajdolhatom nyugodtan.

Folytató
Folytasd apa az álmom,
onnan, ahol még jó volt,
ahol még jó volt lennem,
ha már te úgyis horkolsz,
legalább megzenésíti,
ami most zajlik bennem.

Ha így
Ha így megy tovább,
elnövöm magam
és elnevetem,
ha másik magam
kinőtt balkezes
mackómmal játszik.

Szomor
Van sok ember,
ki nyomorult.
Olyan is van,
ki szomorult.
Némelyik kissé
keserült.
Ennél jobb most
nem sikerült.

Vers
Írtam egy értős verset.
Hogy akik nemértenek,
meg tudjam vigasztalni
valamivel.


Szóköz

Szalai Zsoltnak
Idejekorán
ma is elindulsz
hogy megelőzhesd
reflexek híján
a következő mozdulatot
minden következőt
nem találékonyan
csak találék gyanánt
szavakat húzol ki
a szövegtetőből
fénypászmák jelzik
a réseket honnan
a szavak sóhajai
sejlenek elő
minden sóhajban
minden sejtésben portánc
porral tele a tető alatti tér
fénnyel tele a tető feletti
szöveg szűri át
szemipermeábilis hártya
a kapcsolatot amit
tizenhét és ötvenöt
évesen is keresel
keres ez nem változik
csak te változol
ahogy a résekbe nyúlsz
hogy megelőzhesd
szavak híján
a következő mondatot
minden következőt
ami lesz örökkéA költői szerepszemélyiség felépítése a globális táskaírógép korszakában — avagy mi fér a személyes információcsatornádba

1. Mérd fel, ki vagy − ez általában folyékony, instabil, mivel az állandó változás, a keletkezés folyamatában van. Nem állíthatsz ki magadról tehát egy stabil profilképet, csak a változót közvetítheted. De tudnod kell, hogy a „felhasználók” − nevüket meg nem hazudtolva − nem rád kíváncsiak. Ők a te kis ügyeidben is magukat olvassák, magukat látják, ha hatni akarsz, olyasmit mutass nekik, ami bennük is lehet. Adj nekik lehetőséget magadból az ő életükre, és valóban a felhasználóid − fogyasztóid − lesznek.

2. Mérd fel, mit adhatsz − egyszóval mid van, ami másnak érdekes lehet. Amit megoszthatsz. Bármilyen apró dolog értékes lehet a másiknak, ami neked nem is olyan fontos, vagy egyszerűen természetes. Válassz ezek közül egy-egy megkülönböztető jegyet, ami a tiéd és az övé: a felhasználódé lehet. Mert ha alkotó − ráadásul költő − leszel (vagy), attól fogva nem csak a saját életedet éled. Hanem mindazokét, akik téged fogyasztanak. Akik beléd olvassák maguk.

3. Hidd el, jól van ez így − mindig is így volt. A költő, mint szakrális szubjektum, a rítus − az asztalközösség, közös javakból részesedés, étel „megosztása” etc. − étekkészítő, ízorientáló mestere, akitől a befogadó érzékelői függenek. Célozd meg tehát nyugodtan az érzékletek irányzékán keresztül a nagyobb összefüggéseket, hidd el, működni fog. Nem a Coelhozás miatt − ez most jól esik, ez a tapasztalatmámor, de most nem térhetsz el a témától −, hanem mert szükségletet elégít ki: a valakire rábízhatom magam szükségletét.

4. Tedd le a csüggedést, mint a cigit − igaza van Tibinek (Vass): aki nem tudta eldönteni 17 évesen, hogy élni akar, azzal baj van. Ha akkor nem tetted meg (huss), utána fölösleges azon hezitálni, hogy akarsz-e még. Elég, ha más hezitál. Te már tudod, hogy miattuk maradtál életben. Az ő bajuk miatt. Hát add be nekik. Keresd a nyelhető kapszulát. Verskapszulák. Könnyen siklanak, le − sikamlósak, sikonganak etc., de nem térhetsz el most sem −, belül keserűek vagy sem, de gyógyítanak. Kapszuláidba töltögeted magad, csüggedés ellen.

5. Mérd fel saját csatornáidat − különben összeomlik − vagy bedugul, egyszóval használhatatlan lesz − a rendszer. Információbefogadás és -kiadás sűrűsége és sebessége, az információk releváns értékének fenntarthatósága, az információk szerkezete és mintázata, tipikus elrendeződése, a kulcsinformációk kiemelésének képessége, a szelektív elrendezés, elrendeződés az említett mintázatok segítségével, álinformációk rendszeres és kíméletlen szűrése, részinformációk elfogadása, a részletek szerelme, az egész − mint vágyott tökéletes − függvényében (csitt, ezt csak magunk között, és különben sem térhetsz el, épp most a témától).

6. Mérd fel befogadóid elérhetőségének lehetőségeit − mindig van egy lehetőségoptimum. A minimalista és maximalista választás között az optimalista mindkét félre figyel − mint a nagy parancsolat: Szeresd felebarátodat, mint magadat −, s befogadói szükségleteit azokon a csatornákon keresztül elégíti ki, ami neki is, a másiknak is jó. Magából ad, a maga módján, a másiké lesz, az őmaga módján. Ha valamelyik félnél ez nem működik, zavar támad és zavart támaszt. Inkább légy elérhetetlen(nek tűnő), mint zavart és zavart keltő. De ne magadért. S ha így van, keresni fogsz úgyis másik csatornát, ami működik.

7. Ha megvan, ne habozz − holnapig közbe jöhet valami, bontani kell a tetőt, elmegy a kapcsolat, fiadat elüti egy állat, menekültnek nézik a húgod. Valakinek a csontja, kapcsolata, életedénye mindig törik, vagy szakad. Nincs mire várni, holnapig késő lehet. Még ma fogj hozzá, most ebben a pillanatban hívj fel valakit, küldj egy SMS-t, írj egy e-mailt, töltsd fel a képeket, kommentelj vagy nyiss egy blogot, hozd létre profilodat a Facebookon, vagy készíts saját honlapot, mindegy, oszd magad, ahogy te tudod. Az úgysem te vagy már, hanem ő. S neki szüksége van rád. Most és azonnal. Hát ne habozz. Döntöttél: élni fogsz.