Spanyolnátha művészeti folyóirat

Fűzfa Balázs

Ady-projekt Rambó-versekben

2014-ben futótűzként száguldott át — ahogyan ez történni szokott az éterben — a YuoTube-on egy új műfaj, amely azonban a magyartanárok érdeklődését is kivívta. Ez lett a „Rambó-vers”.

 

Világsztárok híres filmjelenetei alá — Péter Boldizsár ötlete nyomán — ismert magyar színészek versmondását vágták az alkotók. Sylvester Stallone Gáti Oszkár hangján mondja a Ki viszi át a szerelmet című Nagy László-verset, Samuel Jackson Karinthyt szaval, Sharon Stone Kosztolányit, Al Pacino Juhász Gyulát. Elég beütni a Google és Magoogle nevű keresőbe, hogy „Sylvester Stallone verset mond”, és máris tucatjával jönnek az újabb és újabb, jobbnál jobb találatok.

 

Disszonáns hatást kelt az emelkedett tónusú versmondás és a „profán” filmjelenetek között létrejövő feszültség. Humoros, groteszk módon játszik egymásba a jól ismert arc a jól ismert filmből egy magyar klasszikus szövegével, egy nem kevésbé jelentős magyar színész interpretációjában.

 

2015 tavaszán Adyval foglalkoztunk a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 11.-es osztályommal. Gondoltam, próbáljuk ki ezt az új műfajt, melynek darabjaiból többet megnéztünk korábban, s melyek osztatlan sikert arattak a gyerekek körében. Nagy lelkesedéssel vágtunk hát bele Ady-projektbe, s az eredmény remélhetőleg magáért beszél.

 

Volt olyan diák, aki egyedül dolgozott, a legtöbben azonban csoportokat alkottak. Akadt, akinél szülői segédlettel készült el az eredmény — ez nem baj, sőt! —, s voltak, akik talán bátrabbak is lehettek volna, de néhány alkotás igazán telitalálatosra sikerült. Az osztály munkáit DVD-re másoltuk, melynek szép borítót is tervezett egy leendő magyartanár hallgatóm, s ezt a DVD-t minden diák megkapta emlékbe.

 

Eme Ady-projekt darabjai közül mutatunk be néhányat az alábbiakban (melyek nem mindegyike Rambó-vers, illetve olyan is található közöttük, amelyik továbbgondolja a kiindulásnak tekintett műfajt!), egészen biztosan lesznek gyerekek, akik éppen ennek segítségével kerülnek közelebb az irodalomhoz.

 

A szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 12. c osztályos tanulóinak videói

Baksai Dániel, Schütz Oszkár, Vásárhelyi Balázs Molnár Júlia, Guzmics Tamás Neumüller Olivér, Neumüller Richárd Dankovics Andrea, Szőke Alexandra Csihar Dániel, Kaisinger András, Vörös Dániel 11. c (ma: 12. c) 

 

Baksai Dániel—Schütz Oszkár—Vásárhelyi Balázs: Harc a Nagyúrral

[video=Baksai_D_Schutz_Oszkar_Vasarhelyi_B_Harc_a_Nagyurral.flv]

 

Cseh Dóra: Őrizem a szemed

[video=Cseh_Dora_Orizem_a_szemed.flv]

 

Csihar Dániel—Kaisinger András—Vörös Dániel: Harc a Nagyúrral

[video=Csihar_D_Kaisinger_A_Voros_D_Harc_a_Nagyurral.flv]

 

Keszei Kornél-Mézes Mihály: Ady

[video=Keszei_Kornel_Mezes_Mihaly_Ady.flv]

 

Mód Marcell: Őrizem a szemed

[video=Mod_Marcell_Orizem_a_szemed.flv]

 

Molnár Júlia—Guzmics Tamás: Harc a Nagyúrral

[video=Molnar_J_Guzmics_T_Harc_a_Nagyurral.flv]

 

Neumüller Olivér—Neumüller Richárd: Szeretném, ha szeretnének

[video=Neumuller_testverek_Szeretnem_ha_szeretnenek.flv]

 

Dankovics Andrea—Szőke Alexandra: Őrizem a szemed

[video=Szoke_A_Dankovics_A_Orizem_a_szemed.flv]

 

Takács Bence: A kis Cintia

[video=Takacs_Bence_A_kis_Cintia.flv]