Spanyolnátha művészeti folyóirat

Székelyhidi Zsolt

HPSP11

A Spanyolnátha fény- és vízáteresztője


Fekete-fehérnek érezzük magunkat a világban, magunk univerzumának introvertált középpontjából lassan semmilyen kiingást nem vagyunk képesek jól feldolgozni. A körülöttünk létező világból időnként látogatók érkeznek. A látogatók más színűek, ez ellen megpróbálhatunk védekezni vagy elfogadhatjuk őket saját színűkben, formájukban, állagukban.
A látogatók jöttéig lassan mozdulunk, szinte lassított felvétel minden lélegzetünk. Fekete-fehérek vagyunk. Ahogy Godfrey Reggio 2013-as filmjében, melynek zenéjét Philip Glass szerezte:
https://www.youtube.com/watch?v=74kpFX5s4-Y

Ki vagy Te, ha kimozdíthatod Magad? Ki tudnál-e mozdulni?

A HiperSpan (vagy röviden: HPSP) a hipertextualitás alapelvét használja fel különböző alkotások egymáshoz kapcsolásához. A hipertext voltaképp a főszöveg és a hozzá linkkel kapcsolódó szövegek, képek összessége, melyek azon túl, hogy bizonyos szavakkal, kifejezésekkel utalnak az alapszituációra, egymással is kontaktusba kerülnek. A HiperSpan a linkelés és a hiperszöveg művészi átgondolása, a Spanyolnátha reflexiója az internet egyik igen fontos vívmányára, a virtuális viszonyok közt működtetett gondolkodás serkentő szerepére.


Tovább a HiperSpan 11. — Látponthoz

 

 

A Spanyolnáthában eddig megjelent HiperSpanok

HPSP01 – A Spanyolnátha szövegkapcsol–ja 

HPSP02 {SPAM}OLNÁTHA – 2009 tél

HPSP03 Stan és Span – 2010 nyár

HPSP04 SPANtalló – 2011/2

HPSP05 SPÁNÓ – 2012/3

HPSP06 SPANGÁRD – 2013/3

HPSPX 10 szókulcs látatlanban – 2014/3

HPSP07 Hipersztár – 2015/2