Spanyolnátha művészeti folyóirat

R_evue VI.
Nemzetközi SPN Küldeményművészeti Biennálé

Hernádkak, Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivál, 2016. december


2016-ban fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a miskolci színészmúzeum, a vidék egyetlen ilyen jellegű intézménye, amely 2015-ben elnyerte a Miskolc legnépszerűbb múzeuma címet. Ahogy a revü egymást követő, derűs műsorszámokat fog össze színpompás keretek között, úgy a színészmúzeum is hasonló módon két évszázad színházi produkciót köti össze egy látványos tárlat keretében, ahol a játékosság, a színházcsinálás öröme dominál.

 

A VI. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálé e jókedv jegyében köszönti a Magyarország első magyar nyelvű kőszínházának helyén álló páratlan gyűjteményt.

 

 

 

Rendezők:
Spanyolnátha művészeti folyóirat
Magyar Küldeményművészeti Társaság 
Nemzetközi Mail Art Művésztelep, Hernádkak
Herman Ottó Múzeum — Miskolci Galéria
Társrendező: Magyar Elektrográfiai Társaság

 

 

A revü: „Lazán összefüggő, könnyű, zenés-táncos szórakoztató műsor, melyben a nagy női tánckarnak, a görlöknek van legnagyobb szerepe.” „Látványos énekes, táncos, akrobatikus műsorszámok sorozata.” „Zenés-táncos szórakoztató műsor, amelynek története csak arra szolgál, hogy az egymás után következő műsorszámokat összefogja. A revüben a táncosok a számok között átöltöznek. A revü egyik számában egy bűvész lép fel.” „Gazdag kiállítású színjátékpótló produkció, amely — esetleg laza mese keretében — ének- és táncszámokból, rövid, általában komikus jelenetekből áll. Szcenikai gazdagsága és táncprodukcióinak színvonala erős hatást gyakorolt az operettre (revüoperett).” „Szórakoztató, képes folyóirat.” „Nagyobb tanulmányokat közöl társadalmi vagy irodalmi témában; szemle.” „Katonai szemle. A csapatok felvonulása és ellenőrzése egy magas rangú tiszt, tábornok jelenlétében a kiképzés, a felszerelés ellenőrzése esetén vagy ünnepélyes díszmenet során.” A tárlaton kizárólag postán küldött, erre az alkalomra készült munkák vehettek részt. Kurátor: Mikita Gábor színháztörténész, muzeológus. Alapító főrendező: Vass Tibor, a Spanyolnátha főszerkesztője, költő, képzőművész. Projektmenedzser: Vass Nóra osztályvezető, Herman Ottó Múzeum, Marketing és Kommunikációs Osztály.

 

 

A 23. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon átadtuk a 6. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálé díjait. A tárlaton 20 országból közel 140 alkotóművész műve szerepelt. A tárlat fődíját Zsubori Ervin (Magyarország) nyerte; Spanyolnátha Mail Art Nívódíjat kaptak: Derek Michael Besant (Kanada), Miroslav Munizaba (Szerbia), Stefan Heuer (Németország), Jozina Marina van Hees (Hollandia), Holló Kinga (Románia), Bornemisza Rozi, Csintalan András, Fátyol Zoltán, Radics Márta (Magyarország).

 

A díjazottak 3 napos alkotási lehetőséget kapnak szállással, félpanziós ellátással, anyag- és eszközhasználattal, miskolci múzeumi belépőkkel a Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelepen, Hernádkakon, melyet általuk választott időpontban, az év bármely szakában igénybe vehetnek. A fődíjas ezen felül a miskolci Színészmúzeum Thália-házban egy önálló kiállítást is rendezhet. A díjzsűri tagjai voltak: Mikita Gábor színháztörténész, muzeológus, Dobos Klára fotográfus, Vass Nóra marketing osztályvezető, Herman Ottó Múzeum, Vass Tibor, főszerkesztő, Spanyolnátha. A biennále anyagából a Thália-házban 2017-ben egy válogatott kiállítást is fogunk rendezni.

 

A Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálékon (2006—2014) Spanyolnátha Mail Art Nívódíjjal jutalmazott alkotók: Bátai Sándor (fődíj, 2010), Birkás Babett (nívódíj, 2008; fődíj, 2014), Büki Zsuzsanna (nívódíj, 2006; fődíj, 2008), Czető Beaty (Hollandia, 2006), Daradics Árpád (2010), Dan Diamant (Izrael, 2014), Durucskó Zsolt (2014), Ézsiás István (2014), Für Emil (2010), Gábos József (2012), Gérné Mezősi Aranka (2014), Herendi Péter (2014), Homonna György (2008), Jakabházi Alexandru (Románia, 2014), Kováts Borbála (2008), Kőmives Andor (Románia, 2014), Susanna Lakner (Németország, 2006), László János (2008), Lux Antal (Németország, 2010), Antoni Miró (Spanyolország, 2006), Henning Mittendorf (Németország, 2010), Nagy Géza (2006), Nagy Stoica Georgeta (2006), Örkényi Antal (fődíj, 2006), Pál Csaba (2010), Repászki Ferenc (2008), Rozmann Ágnes (2012), Andreea Rus (Románia, 2014), Sevil Saygı (Törökország, 2008), T. Horváth Éva (2014), Torma László (2008), Urbán Tibor (fődíj, 2012), Veszeli Lajos (2014), Zsubori Ervin (2010).

 

 

„A Lányaimmal bementünk egy papírboltba, az A4-es kartonok állványán megtaláltuk az ideálisat, mert Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálé. Addig örültünk, amíg a mellettünk pakolgató eladó meg nem jegyezte, hogy azt nem tudjuk megvenni, mert a berendezés része, az tartja az eladó kartonokat. Először rávágtam, hogy akkor kérünk ugyanilyet, vagy legalább hasonlót. Nem volt. Így érvelni kezdtem, hogy több helyről is hiányzik, akkor meg miért ne, pláne, hogy Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálé. Nem ment át. Úgyhogy mosolyogva a pénztárhoz sétáltunk. Két darabbal, mert ha az elsőt elrontanám, akkor újrakészítem. Amikor a pénztárnál ugyanazt közölték, ismét elkezdtem, hogy pont ez a megfelelő. A pénztáros, kötelességekre hivatkozva, tehetetlen volt. Kértem az üzletvezetőt. Segítőkészen elmesélte, hogy hol szerezte be, de péntek este volt, két gyerekkel, másnapra meg már a postázását terveztük, mert ugyebár Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálé. Amikor már értette, hogy ez valami nagyon fontos dologra kellhet, arra hivatkozott, hogy nem teheti, mert készletnyilvántartás stb. Erre elmosolyodtam, és felvázoltam, hogy ez a költség az üzlet mérlegében hol szerepelhet, és ugyan már, csak anyagról át kell könyvelni árura, nehogy már erre hivatkozzon, amikor Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálé. Ezek után, ismerve a többi karton kétszáz forintos egységárát, felajánlottam egy ezrest a két darabért. Végül, egy nagy sóhaj kíséretében, kaptunk egy cikkszámot, amúgy kétszáz forintosat, amit bediktálhattunk a pénztárnál, mert Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálé.”

 

(Karacs Andrea bejegyzése az Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivál Fészbuk-csoportba)

 

 

Jelen lapszámunk fejléce Séllei Zsolt — Karacs Andrea mail artjáról készült — fotójának felhasználásával készült.