Spanyolnátha művészeti folyóirat

SPN + Lélektan, Puccini + összművészet

Vass Tibor, lapunk főszerkesztője is közreműködik a Miskolci Galéria és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete produkciójában.

Vass Tibor, lapunk főszerkesztője is közreműködik a Miskolci Galéria és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete produkciójában, melyet az Operafesztivál kísérőprogramjaként, Bán Ildikó és a képzetTtársítás szabad társulás összművészeti előadásában június 9-én, szombaton este 10 órától rendeznek a Zenepalota (Miskolc, Bartók tér 1.) átriumában.
 

A produkcióban közreműködők: Bocsi Eszter, Takács Tímea táncművészek, Gyenis Tibor képzőművész, Sándor Zoltán karnagy, Tóth Gabriella operaénekes, Koleszár Ákos és Pataki Gábor énekesek, Vajda Barnabás hegedűművész, Molnár Mónika zongoraművész, Verebély István fénytervező, Koczán Blanka sminkmester, Nagy István kép- és hangmester, Bócsi Krisztán fotóművész, Miklós Gábor, Szeszák Ádám, Lajhó Dorottya, Csepregi Noémi, a „Búza tér" tehetséggondozó program diákjai, Törőcsik Lili Dorka, Kondás Enikő.

 

Szöveg nélküli hangok, hang nélküli testek, hanggal és mozgással teli költészet, a tér és a testburok nehezen alakítható szövete. Ahonnan a zene érkezik, Puccini kora: a rádöbbenés ideje az ego sokrétűségére. Ahol a mozdulat, szöveg, fény, ének improvizáció összetalálkozik: elveszettségünk jelenideje. A 'Lélektan' című összművészeti előadás távoli műveket, tapasztalatokat, gesztusokat, érzéseket emel be egy közös, gazdag, izgalmas térbe, a Zenepalota neobarokk átriumába. Puccini és Chausson zenéje, Vass Tibor erre az alkalomra készült írása, a tánc, a látványelemek, a vokális improvizáció együtt: egyetlen Lélek élveboncolása. Valahogy így: telik a napod, mész az utcán, összeakadsz ismerőseiddel, és a találkozások a véletlenszülte mondatokból és gesztusokból egyszeri érzelmeket szabadítanak fel - ez nem a másik ember egésze, de a pillanat mégis igaz és veled történik meg. Hivatásos művészek és egy tehetséggondozó program fiataljai hetek óta érlelt gondolataikat erről a zenéről, poézisről, térről, de az érzelmek ott, abban a pillanatban öltenek majd testet.

A projekt támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Művészetek Háza, Eurofoam Hungary, Aranyolló Méteráru, Silhouette De Monmartre Szépségszalon