Spanyolnátha művészeti folyóirat

Sárközi Richárd

8 és fél

Habár a bemutatkozó kiállás anyagát, művészeit nem ismerjük, előkerült egy bemutató füzet, amelyben kedvcsinálónak leírtak néhány képet, igaz az alkotóról és az alkotás pontos adatairól nem tudunk meg semmit. Azzal a kikötéssel adjuk most közre ezeket a szövegeket, hogy egy kép leírása szükségképpen fikcióhoz és félreértésekhez vezethet.


A Hány nő című ciklus 3 alkotása:

A Hány nő egy élet című festményen a 8 el lett döntve, hogy végtelent és női melleket formázzon. Alatta a fél végtelen. Eszünkbe juthatna Don Juan, de minek, eszünkbe juthatna még számtalan dolog, de a végtelennek a fele is végtelen, úgyhogy nyugodtan eldobhatjuk ezeket az egyszer használatos gondolatokat — állítja a kép.

Hány élet egy nő? — az elvárások
úrinő, szajhanő, szakácsnő, varrónő, anyanő, feleségnő, tündérnő, takarítónő, társnő, ápolónő, szülőnő, szűznő, gondolkodónő, csendnő, mindennő, semminő, barátnő, telivérnő, angyalnő, igazinő, madonnanő, áldozatnő, butanő, okosnő, jónő, rossznő, szerelemnő, szabadságnő, modellnő, szomszédlánynő, vezetőnő, beosztottnő, őszintenő, magassarkúnő, divatnő, szőkenő, szőkítettnő, hisztinő, cukinő, guminő, házisárkánynő, istennő, embernő, fehérnépnő, elvtársnő, miniszoknyanő, mosolynő, istennő… - sorolja az alkotás.

Hány élet nő, egy?
Portré és fejlődésfestmény, amelynek főhőse pár jellemformáló kalandon esik át, hogy aztán ráébredjen, mégis rajta múlik minden, a világ és a saját arca is önmaga projekciója. Az emberré születés és válás misztériumát próbálja meg profán eszközökkel ábrázolni ez a kép. És hogy sikerül-e? Kérdezzék meg tőle!Előre a lenini vagy Fellini úton?
Két férfi van a festményen, az egyik híres munkássapkájában, a másik karimás kalapjában. A kompozíció Picasso kék korszakának artistáit idézi, ülnek egy kopott asztalnál, mindketten a távolba révednek, tekintetük a végtelenben találkozik, ahol azt mondják egymásnak: nem így képzeltem, ez nem az én utam.


Esegy gosondosolasatosolvasasosó osolvasasosónasaplósójasa (Egy gondolatolvasó olvasónaplója)

Egy gondolotaolvasó, akinek az a hendikeppje, hogy az emberek gondolatait ezzel a játékos, gyereknyelvi kiegészítéssel hallja. Misindesen esegyeses mosondasatosot csasak isígy tusud feselfosognisi. A festmény a gondolatolvasó utcán, bárokban, villamoson olvasott gondolatait ábrázolja betűk formájában. Minden egyes mondat egy-egy ártatlan áldozat legszemélyesebb, leghétköznapibb vágyait, álmait, szorongásait fejezi ki. A napló ezen a kiegészített gyereknyelven szól hozzánk a vásznon, amely kiegészítéseket a könnyebb érthetőség kedvéért itt elhagytuk, és csak a puszta olvasatokat közöljük:
egy férfi, aki meg akar halni, pedig csak bevásárolnia kell
egy nő, aki szeretné, ha a fia drogos vagy mentálisan beteg lenne, hogy ápolhassa, és ne költözzön el otthonról
egy gyerek, aki belül folyamatosan ordít, hogy csokit akar, holott nem is szereti
egy kutya, aki nem tudja elképzelni, mi lenne vele labda nélkül
egy fiatal férfi, aki nem meri megmondani a szüleinek, hogy mégsem meleg
egy buszvezető, aki magában folyamatosan istent szidja
egy kamaszlány, aki újságkivágásokat hord a bugyjiában, és ettől jó kedve van
egy idős nő, aki szeret élni, és az egyidősek nem értik a boldogságát
egy középkorú nő, aki író akar lenni, de belefárad a családjába
egy munkás, aki utálja a sört, de a többiek kinéznék
egy fiatal nő, akinek nem működik a mosógépe, ezért már a koktélruháiban jár dolgozni, és nagyon utálja
egy férfi, aki szerint a legmegalázóbb futni egy busz után, ezért mindenhonnan elkésik
egy gondolatolvasó, aki…


Ki tudja, meddig folytatódna a gondolatkukkolás, ha nem érne itt véget a vászon.