Spanyolnátha művészeti folyóirat

Lackfi János

Elválasztó réteg

Petike és a farkas között számos hasonlóság és különbség állt fenn.
Petikét és a farkast nem sok választotta el egymástól. Voltaképpen csak egy matrac és pár ágydeszka.
Petike az ágyon aludt, a farkas pedig az ágy alatt.
Ha Petike csak egyszer is be mer nézni az ágy alá, a farkas fejveszetten elmenekült volna, mert igazából félt Petikétől.
Egész éjszaka reszketve hallgatta, ahogy Petike fészkelődik az ágyon, és nem mert elaludni, nehogy a kisfiú lemásszon, és álmában elharapja a torkát.
Nappal aludt, amikor Petike máshol járt, és a szobában viszonylagos nyugalom uralkodott, csak a plüssállatok randalíroztak.
A plüssállatok randalírozása a farkast hidegen hagyta, néha unalomból megevett egy puha macit vagy egy csinos tapsifülest, de csak a változatos étrend kedvéért, mert amúgy főként fél pár zoknikkal táplálkozott.
Petike továbbra se mert benézni az ágy alá, mert érezte, hogy ott a farkas, és ha belenézne villogó szemébe, menten szörnyet halna.
Petike az ágyon reszketett a farkastól való félelmében, a farkas az ágy alatt Petikétől való félelmében.
A farkas meg volt győződve róla, hogy Petike az Isten, aki úgy és akkor bánik el vele, amikor és ahogyan kedve szottyan.
Petike meg volt győződve róla, hogy a farkas egy farkas, márpedig azok vérszomjas fenevadak, ezt megtanították neki az iskolában.
Petike nem mondott semmit az anyukájának, mert félt, hogy kiröhögik, elvégre nagyfiú már.
A farkas nem mondott semmit a saját anyukájának, mert az öreg farkasmamát valaki idejekorán eltette láb alól, a farkas sanda gyanúja szerint éppen Petike, vagyis az Isten, aki élet és halál ura.
A farkas nem mondott semmit Petike anyukájának sem, nem voltak beszélő viszonyban.
Petike igyekezett jól viselkedni, mert érzése szerint a farkas csak akkor eheti meg, ha nem jól viselkedik. Ezért mikor hazudott, háta mögött keresztbe tette két ujját, amikor pedig cukrot lopott, nagyon izgult.
A farkas igyekezett jó farkasként viselkedni, hátha akkor Isten, aki Petike, megkegyelmez neki. Ezért vigyázva kapta szájába a fél pár zoknikat, és óvatosan fosztotta meg őket életüktől.
Amikor Petike felnőtt, teljesen megfeledkezett a farkasról, ami nem csoda, mert még jövedelmező befektetéseit is alig győzte számon tartani, nem hogy ilyen ágy alatt kushadó hülye korcsokra futotta volna figyelméből. Néha homályosan rémlett neki kamaszkora egy komor éjszakája, mikor minden bátorságát összeszedve bekúszott az ágy alá, és elharapta az állat torkát, nem törődve a mindent összespriccelő, sűrű fekete vérrel. Másnap későig aludt, és reggelre kelve elhatározta, hogy befektető lesz.