Spanyolnátha művészeti folyóirat

Tirk Tamás

A mail art temploma Hernádkakon
A „Luther kincse: hálózat” mail art kiállítás a Templomkert Fesztiválon
Vasvári Botond fotói, Tirk Tamás írása és fotói

A Spanyolnátha és a Magyar Küldeményművészeti Társaság 2017-ben indította a Luther kincse: hálózat című nemzetközi mail art kiállítás-sorozatát. A felhívásban leírtuk, hogy „Luther Márton 95 tételében több kincsről és azokhoz köthető hálókról/hálózatokról is beszél: az egyház, az evangélium kincséről is. A kiállítás Luther kincsét járja körbe: mit hagyott az utókorra a tételek megfogalmazója? Hogyan látja a ma embere földrajzi környezettől, felekezeti hovatartozástól függetlenül ezt az örökséget? A küldeményművészeti kiállítás a világ mail art művészeit hívja közös munkára: kérjük, hogy ki-ki a saját hagyományai, ismeretei, országainak szokásai szerint fogalmazza meg a reformáció ötszáz éves történetének jelentőségét, hajtson fejet Luther Márton történelmi cselekedete előtt.”
A kiállítás-sorozat 2017. évi rendezvényeit a Hernádkaki Református Egyházközség közösségi házában, majd a miskolci Avasi református templom felújított harangtornyában, később a hernádkaki 25. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon tartottuk. A tárlatok rendezője Vass Tibor, a Spanyolnátha művészeti folyóirat főszerkesztője, projektmenedzsere Vass Nóra, a Herman Ottó Múzeum Marketing és Kommunikációs Osztály osztályvezetője volt. Társrendezőként Csatlós Ágnes, az Avasi Borút Egyesület és az Észak-keleti Átjáró Egyesület tagja, nagytiszteletű Mike Martin református lelkész (Hernádkak), nagytiszteletű Hangóné Birtha Melinda református lelkész (Miskolc) működtek közre.
A kiállítás anyagából idén ősszel a hernádkaki Templomkert Fesztivál a református templomban rendezett installációt. Tirk Tamás írását, fotóit, valamit Vasvári Botond fotóit ebből az alkalomból közöljük. Jelen lapszámunk fejléce Vasvári Botond fotójának felhasználásával készült.


Tirk Tamás
Templomkert Fesztivál, Hernádkak

Napjainkban a statisztikák szerint több fesztivál zajlik évente, mint ahány település létezik kicsiny hazánkban. Nem csak több, pontosabban minden településre két fesztivál jut. Amikor ezt olvastam, még nem gondoltam, hogy Hernádkak is emeli majd a statisztikai számokat.
Van egy jól bejáratott, komoly tömeget vonzó Borsodi Vágtánk, s idén már tízéves az Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivál (december 2-án 27. alkalommal rendezik); 2018-tól Templomkert Fesztiválunk is. A reformátusok? Fesztivál egy templom kertjében? Felháborító? Nem!!! Közösségformáló! Gyülekezetépítő! Utólag pedig azt mondom, hogy egy nagyon jó hangulatú, családias, minden igényt kielégítő, szórakoztató rendezvény. Szeptember 15-én felsorakozott a kultúra, a helytörténet, a gasztronómia, a móka, a tánc és a kacagás.
Az első pillanattól fogva érdekességek szemtanúja lehettem. A reformáció 500. évfordulójára emlékező mail art kiállítás a világ különböző pontjain élő művészek reformációhoz kapcsolódó alkotásait mutatta be a református templomunkban.
Egyik ámulatból a másikba estem, miután a templomból kifelé jövet a helytörténeti fotókiállítás anyaga tárult elém. Folyamatos tömeg uralta az ideiglenes, félig szabadtéri „kiállítótermet”. Mindenki kereste, kutatta a fotókon a rég nem látott családtagokat. Mintha visszamentünk volna az időben és az emlékek által a múlt egy-egy részlete játszódott volna le az emberekből előtörő emlékek mesélése közben.
Mindeközben a templomkert színpada ontotta a résztvevőknek a műsorszámokat. „Van itt minden, mint a búcsúban” – hallottam a hátam mögött, de a helyi boltban a „Gyertek, mert jobb, mint egy búcsú!” kifejezések is elhangzottak. És valóban, „csuhajkodtak” a gólyalábas előadók, jelentsen is az bármit, de hogy volt csuhajdáré, az biztos. Talán még most is ott lábatlankodnának, ha Sipos F. Tamás nem énekelte volna őket le, még a színpad közeléből is. A jól ismert slágerek után pedig a hagyományőrző jelleget képviselő Szépenszóló Együttes mozgatta meg a gyermekek táncos lábait, melyet ezt követően a színpadon a szomszédos Gesztely település néptánc csoportja is erősített. Bűvész is szórakoztatta a fesztiválozókat. Felnőttek, gyermekek korra, nemre való tekintet nélkül szájtátva nézték a produkciókat. Végig pislogás nélkül figyeltem, hogyan trükközik a híres világot járt bűvész. Nem sikerült lelepleznem egyetlen egy mutatványt sem ☹ A Nahaj Akusztik reggae koncertje zárta a színpadi produkciókat, azonban a mulatság korántsem ért véget, hiszen trambulinok, ugrálóvárak, arcfestés, lovaglás, kézműveskedés várta a gyermekeket, míg a felnőttek a termelői piac kincsei között válogathattak vagy a gasztronómiai sarok gazdag kínálatában merülhettek el. A fáradt vendégek, köztük én is, egy kellemes fröccs kíséretében terültek el a szalmabálákból készített kényelmes bálakanapén. Templomkert! Köszönjük, hogy megnyíltál nekünk! Szervezők, köszönjük az élményt! Bízunk a fesztivál további sikerében!

***

Linkek:
Spanyolnátha-összeállítás a Luther kincse: hálózat című kiállítás-sorozat első két rendezvényéről

Bujdos Tibor: A Luther kincse: hálózat Hernádkakon 

Dobos Klára: A Luther kincse: hálózat Hernádkakon és Miskolcon
Fotósorozat és videók
 

Mikita Gábor: Kortárs borítékolt békebeliség 
A Luther kincse: hálózat című mail art kiállításról

Fotó: Vasvári BotondFotó: Vasvári BotondFotó: Vasvári BotondFotó: Tirk TamásFotó: Tirk TamásFotó: Tirk TamásFotó: Tirk TamásFotó: Tirk TamásFotó: Tirk Tamás