Spanyolnátha művészeti folyóirat

Petőcz András

A Jelenlét jövendője, 2019 tavasz*

Nem olyan régen jelent meg az Állóháborús jelenlétünk című antológia, amely a Jelenlét című folyóirat és műhely 1981 és 1983 közötti időszakát mutatja be. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, elképesztő névsor illusztrálja azt, hogy hogyan nőnek fel szerzők, hogyan lesznek a névtelen kezdők idővel a szakma meghatározó figurái.
Folyamatosan valami ilyesmin dolgozunk. Mármint azon, hogy újabb és újabb szerzőket növesszünk bele az irodalom világába, adjuk meg ezáltal azt a lehetőséget, hogy ráérezzen ki-ki arra, mit is jelent megmutatni magunkat a nyilvánosság előtt, és ezáltal is részévé válni a szakmának.
A fórumok már majdhogynem végtelen számúak, a net, az internet „áldásos” hatása nyomán sokan érezhetik azt, hogy kilépnek a nyilvánosság elé, és ezáltal íróvá, költővé fogadtatnak. Ugyanakkor ma fokozottan igaz az, hogy nem mindegy, milyen nyilvánosság elé lépünk ki, vagy éppen hogy hol lépünk a nyilvánosság elé. Fontos tudni, hogy a szakmai kontroll nélküli nyilvános felület többet árthat, mint használ, ennek megfelelően a jó szakmai közeg, valamint a szerkesztés jelentősége igencsak megnőtt — párhuzamosan az internet szerepének a növekedésével.
Mindezért is külön köszönet a Spanyolnáthának, hogy teret ad a Jelenlét csoport publikációinak. Így a szakmai kontroll kettős, mert az írásokat átbeszéljük azon a Szépírói kurzuson, ami a Jelenlét Szépírói Kör hátterét adja a Kodolányi Egyetemen, valamint azok minőségét valamiképpen a Spanyolnátha szerkesztősége is igazolja, azáltal, hogy közli őket.
Hogy a Jelenlét Szépírói Körének lesz-e hasonlóan fontos antológiája harmincegynehány év múlva, ahogy az 1981-es Jelenlétnek lett, azt ma még nem tudjuk. De a mostani összeállításunk, benne Bartha Krisztina, Csősz Gergely, Ferenczfi-Faragó Eszter, Galicz Kamilla, Lőrincz Katalin, Rózsa Boglárka, Tóth Lajos írásai jól mutatják, hogy a kreativitás, mint természetes emberi ösztön, hogyan él tovább, hogyan öröklődik át. A dolgok nem változnak, és ez jó így. 1981-ben is jöttek, most is jönnek az újak, fiatalok és kevésbé fiatalok, és bebocsáttatásért kopogtatnak az irodalom világába.*A Jelenlét Szépírói Kör anyagát szerkesztette: Nagy Lea.