Spanyolnátha művészeti folyóirat

Légy itt, Léda ott — Ady közelebb
SPN + Bartók Plusz Operafesztivál 1.
SPN Művészkönyv

A Bartók Plusz Operafesztivál, a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Magyar Küldeményművészeti Társaság Légy itt, Léda ott — Ady közelebb címmel rendezte a 19. Légyottot, az Operafesztivál kísérőrendezvényét.

„Egy városi legenda szerint Ady Endre egyszer egy mámoros éjszakán az Andrássy úton sétálva Lédát vélte felfedezni az operaházi szfinx vonásaiban, és felpattanva a hátára – finoman szólva – szerelmes szavakat suttogott a fülébe. Persze mint minden legendának, ennek is kétséges a valóságtartalma…” „Bár az utcák rendjének zord őrei egyszer sem csípték fülön — legalábbis erről nem szól a fáma —, Ady Endre is egyike volt azoknak az „éjszakai lumpolóknak”, akik szerelmesen vonzódtak a két szfinx egyikéhez. Sőt a híres költő a Dalszínház utca sarkán tanyázó szobrot egyenesen Lédához tartotta hasonlatosnak. Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című könyvében olvashatjuk, hogy egy hajnali bolyongás során, amikor Ady elindult az oroszlántestű kőhölgy felé, a társaságában lévő Jóbarát (Révész Béla) így kiáltott fel: „Gyere már, Agyibagyi, mert még becsukják a Borozót!” A költő ennek ellenére felmászott a szfinx hátára, a nőoroszlánt azonban most sem sikerült megnyergelnie.”

A művészkönyv alkotóitól — a Spanyolnátha szerkesztőiből, munkatársaiból, ill. a folyóirat műhelytáborainak előadóiból álló csapat tagjaitól — Vass Tibor azt kérte, hogy reflektáljanak e legendára, lehetőleg érintve, hangsúlyozva annak fiktív vagy valós opera(ház)i vonatkozásait.

A miskolci Herman Ottó Múzeum Thália-házában a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én rendeztük a Légyottot. A képek és az írások a múzeum állandó kiállításának is otthont adó emeleti kiállítóteremben, A/3-as nyomatokon jelentek meg. Fazakas-Koszta Tibor és Fazakas Bálint művei nagy méretű posztereken is megjelentek, mind az emeleti kiállítótérben, mind a Színészmúzeum kocsiszínében.

A művekből Seres Ildikó és Fandl Ferenc színművészek, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai adtak elő. A Légy itt, Léda ott — Ady közelebb installációja felépül a következő Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon is, Hernádkakon, ahol felolvasást is tartunk az írásokból; a Spanyolnáthában 2020 nyaráig a művekből szerkesztett válogatás-blokkok jelennek meg. A projekt a Spanyolnátha Ady közelebb rendezvénysorozatának része, ily módon a művek további kiállítások, felolvasások szereplői is lesznek.

E blokkunkban a művészkönyv szerzőinek műveit mutatjuk be. Lapszámunk fejléce Fazakas-Koszta Tibor és Fazakas Bálint címlapművének felhasználásával készült.

A kiállítás meghívója

Légy ott, Léda itt, letölthető művészkönyv (PDF)