Spanyolnátha művészeti folyóirat

Korda Zsuzsa

Első tábori élményem konklúziói

Igaza van annak, aki nem jön műhelytáborba. A táborozás fárasztó munka önmagaddal. Több okból is le kell ásni mélyre. Például, hogy szavakat találj a holdvilágos éjre. Vagy legalább magadra. Igazad van, hogy otthon maradtál. Olyan messze is van. Erről a helyről a GPS-em még csak nem is hallott. Még szerencse, hogy a helyi kocsmában olyan készségesen útba igazítják az embert. A szállásunkon internetről álmodozni sem volt érdemes. A sarkon sem éjjeli, sem nappali nem volt. A kellemetlenségek száma tovább növekedett, amikor első este annyi kaját kaptunk vacsorára, hogy abba bele is lehetett volna fulladni. Szerencsére nem történt semmi ilyesmi, mert Nóra és Tibor annyira vigyáztak ránk, hogy ezt még megfejelték három tortával is. Volt ám ünnepelni való bőven. A Spanyolnátha folyóirat kamaszkorba lépett, Petőcz András pedig nem ússza meg, hogy betöltse a hatvanat. Vérciki, de a harmadik torta okára nem emlékszem. Kénytelen leszek visszamenni jövőre, hogy utánajárjak ennek az információnak.
Igazad van, hogy nem akartál hallani tudatos karrierépítésről. Gondolom, már úgyis jobban tudod, hogyan kell csinálni. Kár lett volna ilyen messzire lefáradni. És ha még a fürdőket sem szereted, pláne jó, hogy nem jöttél. Volt ott több medence is. Mind színükben, mind hőmérsékletükben roppant furák voltak. Jobb az ilyenektől távol maradni. Ki tudja, milyen kórságot szedtél volna össze.
Igazad van, hogy nem jöttél, ha nem szeretsz olvasni és nem szeretsz cipekedni. Én négy könyvet is kaptam a táborban nagyon kedves emberektől, ezúton is köszönöm nekik. De emiatt jelentős mértékben nehezebb lett a csomagom visszafele, és most erős kényszert érzek arra, hogy megpróbáljam feljavítani nemzetünk könyvolvasási gyakoriságának statisztikai értékét korosztályomban. Ráadásul ma véletlenül kinyílt Vörös István kötete. Szemem akaratlanul is rávetült papírra hányt betűi halmazára és nem tudtam megakadályozni, hogy agyam értelmes szöveggé transzformálja azt. Istvánnak milyen igaza van, hogy jól megmondja benne, kinek van igaza. Székelyhidi Zsolt könyveit pedig úgy féltem a tűztől, mint a tűztől. Két pörkölés már nem biztos, hogy jól állna a könyvének.
Igazad van, hogy nem jöttél, ha nem szereted látni, milyen sok tehetséges fiatal van. A négy fal között nem kell azzal szembesülni, hogy néhányan már kisded korukban az anyatejes ujjacskáikkal a lepedőre olyan négysorost festettek fel, hogy a világba újra szeretet és béke költözött volna, ha tudatlan anyuka nem feltakarítani, hanem elolvasni próbálja azt. Na tessék, erről most bevillant egy Örkény-novella.
Igazad van, hogy nem jöttél, ha nem szeretsz új emberekkel megismerkedni. Én mondom, ennyi jó fej ember egy rakáson, mint ami ott volt, émelyítő. Nehezen feldolgozható. Csak egy újabb dolog, amit ki kellene írjál magadból utána.
És igazad van, ha most azt gondolod, mekkora lúzer vagy, hogy nem jöttél. De lécci, ne gyere jövőre se, mert már így is kevés volt az egy főre jutó pezsgőcseppek száma.