Spanyolnátha művészeti folyóirat

Fodor Zoltán

Drága Unokahúgom!

Tudom, az elmúlt közel fél évszázadban még nem szólítottalak így, de most ez is megtörtént, újabb tételt lehet a közös bakancslistáról kipipálni. A megszólítás szokatlanságát az adja, hogy az esemény, amiről írok neked, az se mindennap történik, csak évente egyszer.
Szóval, itt voltam három napig Tiszaörs-fürdőn, a Spanyolnátha Műhelytáborban, ami a tematikát illetően egyszeri és megismételhetetlen, mert minden évben más és más téma köré szerveződik a program. Idén az írói karrierépítés és az Ady 100 pályázat volt a központ – mármint ami a szellemet illeti, mert a testnek a Csillag panzió szobái és nagyterme, ahol az előadások, étkezések, és az ifjúság részére az esti rögtönzött diszkók zajlottak. (Ez utóbbiban ha némi áthallást találsz, nem véletlen, hiszen e tevékenység ritkán csendes, na de a felolvasásokon a jókedv sem volt túl halk, de ne szaladjunk-haladjunk ennyire előre.)
Szóval megérkezés, ismerősök és ismeretlenek üdvözlése, szobák elfoglalása, Vass Tibor jóvoltából welcome drink, medencék felfedezése, ebéd, Ady 100 pályázat díjazottjainak bemutatkozása, Petőcz András és Vörös István részéről műhelyfeladatok ismertetése, vacsora után éjszakai fürdés.
Másnap Petőcz András és Vörös István előadása, műhelymunkák értékelése, felolvasások, a programok között hódolás a test élvezeteinek – svédasztalos étkezés, fürdés nappal és éjszaka.
De nincs az a jó, mi véget ne érne, így az utolsó napon már Vörös István előadásán és műhelyfeladatának értékelésén kívül a hazautazással kapcsolatos adminisztratív és logisztikai teendők tették ki a napot.
Röviden szólva, ez egy kihagyhatatlan program, amire neked, akinek már több könyve is megjelent, jövőre kötelező eljönni: egy olyan tábor, ahol mindenki tanulhat mindenkitől, még jól is érzik egymást a résztvevők.