Spanyolnátha művészeti folyóirat

Dobos Klára

Szövegcse szétcseszett szállodához*

Sic transit gloria mundi… Sic transit gloria mundi… Sic transit gloria mundi… Sic transit gloria mundi… Sic transit gloria mundi… Sic transit gloria mundi… Sic transit gloria mundi… ….pörög-pörög az agyban, mantraként, mint olykor a napokig kitörölhetetlen, lélekbe égetett dallamfoszlány, most épp a Titanic musicalből: ,,Mondj imát, minden éjjel mondj imát a lelkekért…” —, hogy Odafent legyen majd helyünk, mert Idelenn süllyedünk, elsüllyedünk.
Ha tíz igazat találsz, megmenekül a város. Keresd! Keresd! Van! Nincs? De vaaaaaaan! Keresd! Már vége, hiába: Sodoma helyén füst száll a föld felett. Mert nem volt, tíz igaz sem volt — így volt igaz.
Nem van (ejtsd: nincs) igaz. Van viszont sokmillió igaztalan — egy mosolytalan, jellemtelen, segítőszándéktalan, letudó, gépies, sértegetős, gépiesen sértegetős, szuperegós, leszarom-világban.
Sic transit gloria mundi, múlik, a világ dicsősége, múlatja az emberiség dicstelensége, múlik, elmúlik, ÍGY! SIC., sicc. Dorombolj, boldog macska! Táncolj ifjú, táncolj leány, légy igaz! Légy az egy! — és lehet, miattad lesznek sokan ,,MÁSIK EGY”, és betelik a tíz! Keresd az ablakon túl! Keresd a szétcseszett szállodában! Keresd, keresd. A romokon is keresd. Ott legalább nem baj, ha nem leled, az már úgyis elpusztíthatatlan. Hisz a pusztulásnál pusztulásabb nincs. S ha valami nincs, egy újabb törött cserépdarabtól se lesz ,,nincsebb”.
Ellibbenő csipkefüggöny. Mégis miért szép, ahogyan a darabokra törött ablaküveg-kristályon megcsillan a napfény?!

*Jelen lapszámunk fejléce Dobos Klára fotójának felhasználásával készült.

Fotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos KláraFotó: Dobos Klára