Spanyolnátha művészeti folyóirat

Lengyel János

Félpercesek

A hely szelleme
A beregszászi főiskola patinás épülete adott otthont a Kárpátaljai Hajléktalanok Szövetsége első találkozójának. A háromnapos rendezvényt követően a résztvevőket csak hatósági segítséggel sikerült kilakoltatni.

Terefere
- Tra-ta-ta-ta — élcelődött a trombita.
- Tra-ta-ta-ta — válaszolta rá a géppuska.
- Tra-ta-ta-ta — kapcsolódott a társalgásba az ülep.

Mai mese
A Hófehérke Betéti Társaság elárverezte a hét törpe társasházát, amit még Gimlitől örököltek. Amióta bezárták a bányát, egyre nehezebb lett Hapciék sorsa. Megtakarított pénzecskéjükkel beszálltak Hófehérke üvegkoporsó bizniszébe, de régi pártfogoltjuk rászedte őket, és végül az utcán találták magukat. Megpróbáltak munkát találni. Sok kertben megfordultak, de az emberek ma már nem hisznek a gyerek mesékben.

Tisztálkodás
A kis közép-európai országban az etnikai tisztogatás keretében kényszermosdatást tartottak a kisebbségi etnikum körében. A nagy nyugat-európai országban viszont szerecsenmosdatásra került sor.

Bűnben égve
A bélyeggyűjtők világszövetsége kizárta soraiból az egyház pedofilatelista szekcióját. A gyermekkorban rekedt egyházfik tevékenysége sértette a szövetség szűz bélyegekre vonatkozó szabályzatát.

Hír a baloldali sajtóban:
Ordas eszmék falták fel Piroskát!

Klu-Klux-Klán vezér: Minden szava lincs.

Téli mese
Szuverén szarvasokká nyilvánították magukat Télapó szánhúzói, miután a nemzetközi #MeToo mozgalom gyermekmolesztálással vádolta meg gazdájukat . Télapó a hírt hallván csak annyit mondott:
— Repülnek.

Járvány
A madárinfluenza járvány áldozatául esett a húsvéti nyúl. Szakemberek szerint a tragédiát az okozta, hogy a locsolkodó tapsifüles is tojásból kelt ki. A hírre pánik tört ki a kacsacsőrű emlősök körében. A denevérek érdekvédelmi szervezete is követeli a védőoltások azonnali elkezdését.

Afrika csendes
Magyar kereskedőket tartóztatott le a kenyai rendőrség. Később kiderült, hogy sajnálatos félreértés történt. A magyar kereskedelmi küldöttség a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkítése céljából utazott az kelet-afrikai országba. Az ilyenkor szokásos reptéri vizsgálatoknál történt a hiba. Az afrikai hivatalnokok elolvastak valamit, és agyarkereskedőként vették őrizetbe a küldöttséget.
Kenyában komolyan veszik az illegális állatkereskedelmet. Legutóbb három kelet-európai férfit tartóztattak le, akik orosz lányokat próbáltak eladni a feketepiacon.

Környezetkímélés
Jeges teába fulladt a kockacukor. Oldott hangulatban süllyedt a mélybe. De halála nem keserítette el a környezetét.

Dél-Amerika
Bolíviában tömegmegmozdulásokra került sor a választási eredmények ismertetését követően. A vesztes oldal csalással vádolja a győztes kormánypártot. A hatóságok őrizetbe vették az ellenzék vezérét, de miután kihallgatták szabadon engedték. Haláláról később gondoskodnak.

Edzés:
A sportcsarnokban síri csend honolt. Csak a konditeremből szűrődött ki némi fitnesz.


Elmeveszett szóképző

Abraka Kobra — Varázskígyó, több mesében, regében és legendában is felbukkan. Először a Biblia ír róla.
Aleanderrick — Virágnyomozó.
Alkohologram — Szenvedélybetegek gyógyításában használatos modern eszköz. A beteg hiába érez kísértést a kivetített vodkás üveg láttán, annak tartalmától bizony nem bódul meg agya.
Alpokróc — A mitológia szerint, a Zeusz elől menekülő Európa ezzel takarta el magát, ennek ellenére a hellén főisten mégis durván elbánt vele. Nászuk emlékét őrizve ágaskodik az öreg kontinens fölé.
Akaraté — Erős egyéniségével fegyverezi le ellenfeleit.
Akroborisz — Híres magaslat Kijev városa fölött. A középkorban itt ülték meg a borisszák kultikus ünnepét.
Bélgáza — Politikától bűzlő közel-keleti kistérség. Újkori liberál-historikusok bebizonyították, hogy Hamlet, az őrült mohame-dán királyfi is erre a térségre utalt, amikor ama híres kijelentését tette a kellemetlen szagokról.
Bivajkrém — Kakóstejből készült massza. Az állat ennek segítségével tartja távol a rivális hímeket.
Bocigó — Roma borjú.
Delfing — Halpuki. A delfin tulajdonképpen nem hal, mivel a múltkor túl közelről élvezte a kékbálnák koncertjét.
Decibál — Alkoholfogyasztással egybekötött táncos mulatságot szervező dák uralkodó.
Fakabátor — Vakmerő rendőr. Az életben ritkán találkozni vele, általában csak a tv képernyőjén, vagy a mozivásznon figyelhetjük meg hihetetlen kalandjait.
Gondolator — Mások gondolatait, ötleteit elorozó tolvaj, aki azok áruba bocsátásával húz hasznot.
Kalamáris szomszéd — Írószerbolt van a háza mellett.
Kartonhal — Kisméretű uszonyos. Rokonaival ellentétben retteg a víztől, mivel az tönkre teheti a bőrét.
Kánikuli — Forró égöv alatt dolgozó teherhordók. Nyomorúságos keresetükből a legtöbbször rendes lakásra sem futja. Általában az úgynevezett kuli-pintyóban laknak.
Kormorántotta — A kárókatonák kedvenc tábori eledele.
Lakocka — Testidom a háton. Tulajdonképpen szervi rendellenesség.
Lakópoci — Kajakéró. Különböző kalóriájú gyomorjárók ideiglenes lakhelye.
Libanonszensz — Rómával ellentétben, itt hiába gágogtak a ludak, az ország lakossága nem ismerte fel a fenyegető veszélyt, azóta ketyeg fölöttük a menóra.
Létragédia — A magasba vágyva vesztette életét.
Lukrécián — Ez volt a hírhedt itáliai Borgia család legkedveltebb mérge. Általában ennek segítségével tették el láb alól az ellenfeleiket.
Mártatlan — Szűz gyertya.
Mexikóla — Chilis ízesítésű üdítőital zsíros hajú tahóknak.
Notredamus — A párizsi székesegyház látnoka.
Tótumpaktum — Szlovák nyelvtörvény.
Panamaki — Latin-Amerikai félmajom.