Spanyolnátha művészeti folyóirat

Petőcz András

Spanyolnátha van — és Jelenlét

Egyértelműen szeretnék fogalmazni: nincs koronavírus, és főleg nem lesz. Spanyolnátha van, és az, reméljük, lesz is. És Jelenlét van. Írói, költői jelenlét. Mert kell a vers, kell a széppróza, vannak értékeink, érzelmeink, történeteink. És van nyelvünk. És a nyelvünkön kifejezzük mindazt, amit érzünk. Beszélünk az értékeinkről, elmeséljük a történeteinket. És ez így lesz. Járvány nincs, de Spanyolnátha van. És Jelenlét is van.
Sokan vagyunk, és együtt vagyunk. Fiúk, lányok, férfiak, nők, fiatalok és öregek. És akarunk együtt lenni. Beszélgetni, bort inni, okosodni, tanulni, tanítani. Akár táncolni is, olykor, meg jókat enni, kirándulni, uszodába menni, Tiszaörs-fürdő gyógyvizében megmártózni, ha úgy hozza a sors, de főleg: egymás szemébe nézni, nevetni, olykor vitatkozni. Élni. A Spanyolnátha legyőzi a spanyolnáthát. A Jelenlét legyőzi a „nem jelen lenni”, az elzárkózás ideológiáját. Itt vagyunk, megjelenünk, mert akarunk itt lenni. Azt mondjuk, legyen minden. Minden, amit írtam — szabadon, jókedvűen, félelem, szorongás nélkül.
Legyen szabadság, legyen szabadság minden értelemben. Nyíljunk ki újra a másik felé. Ennek az új életérzésnek el kell jönnie. Nem is olyan sokára. A Jelenlét legyőzi a járványt. Ismétlem: a Spanyolnátha legyőzi a spanyolnáthát.
A Kodolányi János Egyetem Szépírói Kurzusának Jelenlét Köre ismét új nevekkel és új művekkel gazdagodik. És ezek az új művek arról beszélnek, hogy „az Élet él, és élni akar”. Ismét Ady. Aki legyőzte a járványt. Még akkor is, ha belehalt.
Mostani összeállításunk (benne Korda Zsuzsa, Kovács András László, Krajnyák Dalma, Mádi Beáta, Reményi Kitti, Vezsenyi Ildikó) jól mutatja, hogy a kreativitás, az élet akarása legyőzi a betegséget, és megmarad, ahogy Ady Endre, vagy Kaffka Margit is legyőzte a betegséget, mert mindaz, amit létrehoztak, vagyis amit életnek nevezhetünk, általuk teremtett életnek, az megmaradt — nekünk.
Erősek vagyunk. És — köszönjük — jól vagyunk. Szeretünk élni. Szeretünk írni.

2020. 04. 18.