Spanyolnátha művészeti folyóirat

Vass Nóra

Hullámok — Nőséges idők

Folyóiratunk Nőséges idők című, lapszámokon, s reményeink szerint éveken átívelő blokk-sorozatában Kaffka Margit után ezúttal Virginia Woolf szellemiségét megidézve szólítjuk meg szerzőinket. Arra kérjük őket, műveikben a női szemmel látott és női lelken átszűrt jelenkori történések számukra fontos mozzanatait, képzeteit, érzületeit formálják a mai világunkat ábrázoló, leíró kornyomatokká, hallatva tárgyilagos, játékos, gunyoros, kritikai, netán groteszk, szándékosan ’átköltő’, csúfolódó vagy együttérző hangjukat.
Nem csak az életművekre történő fókuszálás a fontos. Az életmű sok esetben kikerülhetetlen, de nem annak bemutatása a cél, hiszen az általunk hivatkozott szerzők neve már mintegy védjegyként magába foglalja azt a szellemiséget, azt a munkásságot, amelynek sem nagyságát, sem erejét, sem hatását vitatni nem lehet.
Összeállításunkban a világ változásaira a NŐ reagál. Dönthet úgy, hogy a nyüzsgő és ezerféle történést, eseménytöredéket, illúziót, a külső szemlélő számára szinte átláthatatlan viszonyrendszert, zűrzavarrá magasztosítva annak sokféle pillanatát vetíti elénk, s az események főszereplői, mint a hangyaboly lakói járnak ki és be a történetekben, a nőségek idejében.
A Hullámok — NŐSÉGES IDŐK központi alakja: Virginia Woolf
„…jelenleg úgy érzem, hogy ez a halvány és álomszerű világ, melyben nincs szerelem, szív, szenvedély, szexus, ez az a világ, amellyel igazán törődöm, amely igazán érdekel. Mert bár számodra csak álmok — nem tudom magam tisztességesen kifejezni -, ezek a dolgok tökéletesen reálisak számomra. Egyszerűen csak az hiszem, jobb olyan dolgokról írnom, amiket érzek és ismerek, mint olyasmiben szerencsétlenkednem, amit egyáltalán nem értek. Ez az a baklövés — az irodalomban -, amelyet irtózatosnak és megbocsáthatatlannak tartok: amikor az ember fetreng az érzelmekben, miközben fogalma sincs róluk.”

A Nőséges idők előző blokkja a Spanyolnáthában:
http://www.spanyolnatha.hu/archivum/2019-6/88/hangyaboly-noseges-idok/hangyaboly-noseges-idok/4963/