Spanyolnátha művészeti folyóirat

Szalai Zsolt

Vass Tibor: Két sem közt
versek, esszék, elektrografikák

Egy életműnek vannak szakaszai, tömbjei, amelyek monolit kötetekben állnak az alkotói pálya nyomhagyási sorozatában. Vass Tibor azonban a sokfelől és sokfelé tartó tömbök között és közé kapcsolódásokat keres, és a nyelv birtokba vétele által talál is.

A Két sem közt úton levés, kérdés csak az, vajon hová: semerre, félúton, az elhagyott és elvesztett, a vágyott és akart között megrekedve? Semmiképp. Vass Tibor költői életművében a semmi maga is cél: olyan végpont, ami kezdet. Olyan határ, amin átlépve egyszersmind fel is számolható a magába zárt más, a másba zárt önmaga. A zárójel felbomlik, szabadon írható fel, rajzolható le, át, össze és vissza minden köztes lényeg, fontos mozzanat.

Visszatalálás és folytatás ez a kötet, amelynek abszolút szabadságkörében az idő és szereplői: a vers és mottója, esszé és tárgya, az írás és az elektrográfia organikusan szerveződnek világgá. Személyesen és esztétikailag egyaránt hitelesen. Két sem közt. Egy sincs a más nélkül, egymást téve így élménnyé, érvényessé, igazzá. Ezért vesztette, veszejtette el, hogy vegye, adja most vissza saját és a sajátjává lett-tett tapasztalatainak megélt-megértett, szóval és színnel (közre)működtetett teremtő szabadságát.

Vass Tibor: Két sem közt
versek, esszék, elektrografikák
155×185 mm, füles kartonált (80 mm fülekkel), ragasztókötött, 260 oldal
Spanyolnátha Könyvek 40., Hernádkak, 2020
3000 Ft
ISBN 978-615-5861-09-3
Megjelenik 2020. december 6-án, a a 29. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválra