Spanyolnátha művészeti folyóirat

Bartók plusz Pilinszky plusz Én

A Légyott 2001-2019 között a Spanyolnátha és a Magyar Küldeményművészeti Társaság Bartók plusz Operafesztivállal közösen rendezett projektje volt. A 2020-as Operafesztivál elmaradt, és nem rendezik meg idén sem. A Bartók Plusz Operafesztivál megszűnik. Légyott nélkül azonban nem maradt sem a tavalyi „átmeneti” év, és nem marad nélküle az idei, „végbementi” év sem. És terveim szerint az elkövetkezők sem.

Az idei Légyotton még Bartók marad a centrumban; mellette a száz éve született Pilinszky János és a szerzői, alkotóművészi ÉN áll.

A 21. Légyott alapvetése ismét egy valós tény, szembeállítva a fikcióval. „Igen sokat jelent számomra Bartók zenéje.” — vallotta Pilinszky János, és aztán hozzátette még: „Ugyanakkor furcsa módon nem tartozik azok közé, akiket túl sokat hallgatok.” „Igen sokat jelentett számomra Pilinszky költészete.” — vallotta Bartók Béla, és aztán hozzátette még: „Ugyanakkor furcsa módon nem tartozik azok közé, akiket túl sokat olvasok.” Amit Pilinszky mondott Bartókról: az igaz. Amit Bartók mondott Pilinszkyről: az hamis.

A szerzőket arra kértem, hogy saját magukkal, s egyúttal Bartókkal és Pilinszkyvel játsszanak igaz vagy hamist: hallgassanak Bartókot, miközben Pilinszkyt olvasnak, hallgassanak Pilinszkyt (akár költő saját előadásában, akár színművész tolmácsolásában), miközben Bartókot olvasnak, s keressenek valós vagy kitalált kapcsolódási pontokat kettejük és a saját énjeik között, és egy (vagy több) erre az alkalomra készült szépírásban és/vagy képben rögzítsék ezzel kapcsolatos élményeiket. A művek címe minden esetben Bartók plusz Pilinszky plusz a szerző vezetékneve.

A projekt kapcsolódik a Spanyolnátha „Pilinszky közelebb” című rendezvénysorozatához (2021, Színészmúzeum), továbbá a 7. Spanyolnátha Műhelytáborhoz is, melyet Önéletrajzi ihletések címmel 2021. július 26-28-án rendezünk Tiszaörs-fürdőn. A szerzőket ezért arra is kértem, hogy a műben lehetőleg kiemelt szerepet kapjon az ÉN, s lehetőleg vagy direkt utaljon önéletrajziságra, vagy éppen célzatosan nem. A közreműködők, ha kedvük, lehetőségük is adódott rá, idén először azokat saját előadásukban, videófájlban is rögzíthették, hogy azokat is be tudjuk mutatni.

Attól a hagyománytól idén sem térünk el, hogy e művészkönyv szerzői kizárólag folyóiratunk, ill. könyvsorozatunk szerkesztői, munkatársai, és/vagy műhelytáborainak előadói: Berka Attila, Dicső Zsolt, Fazakas-Koszta Tibor, Géczi János, Marosvári Kata, Petőcz András, Szalai Zsolt, Székelyhidi Zsolt, Üveges Tamás, Vass Tibor, Vörös István, Zalán Tibor.

A Légyottot a Színészmúzeumban, a Spanyolnátha műhelyében rendezzük (Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria Thália-ház). Köszöntőt mond Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház első karmestere, a Bartók Plusz Operafesztivál alapító fesztiváligazgatója. A kiállítást megnyitja: Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész, a Spanyolnátha művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. Fellép Seres Ildikó Jászai-díjas színművész és Fandl Ferenc Déryné-díjas színművész, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai.

A művekből a Spanyolnátha 2022 nyaráig, egy éven keresztül átívelő blokk-sorozatában közöl összeállításokat. Szerepelnek további kiállításokon, többek között a Spanyolnátha tiszaörsi Műhelytáborában, a hernádkaki Önök kerték Kertfesztiválon; s a hordozható Légyott-mappát több más helyszínen is bemutatjuk.

Vass Tibor