Spanyolnátha művészeti folyóirat

Dr. Zolnayné Baleda Edit

Emleeked megoerizzuek

Szeretettel köszöntöm a mai napon velünk ünneplőket a Magyar Posta Zrt nevében. Külön köszöntöm, és egyúttal megköszönöm Vass Tibor művész úrnak azt az egyediséggel bíró küldeményművészeti munkáját, ami ezt a mai napot megihlette és létrehozta, és azt a munkát, amit évtizedek óta végez.
174 évvel ezelőtt, a már kezdődő forradalmi hangulatban lévő Magyarországon, karácsony másnapján indult útjára az első távirat Bécs és Pozsony között. Sajnos annak a szövege ismeretlen előttünk, de az utolsó Magyarországon kézbesített távirat, amit mi most ünnepélyes keretek között adunk át a címzettnek, mindannyiunk számára láthatóvá válik, bízom benne, hogy az utókornak is.
A világ első táviratát 1844. május 24-én adták fel az Egyesült Államokban, a Capitolium pincéjéből Baltimoreba, ezzel a szöveggel: What had God wrought (Mit írt (cselekedett) az Isten).
Az utolsó táviratokatt 2021. április 29-én lehetett a postákon feladni. Azonban volt egy különszolgáltatásunk, amit a szabályozás engedett: a feladó kérhette a táviratának meghatározott időben való kézbesítését, legkésőbb két héttel a feladást követően. Így a mi táviratunkat H-05.14. jelzéssel a mai napon kézbesítjük: így ő lesz az a távirat, amit valóban legutoljára kézbesítünk.

És akkor beszéljünk kicsit a múltról, mi történt ez alatt a 174 év alatt.
Amikor még lovas kocsis posták voltak, a hírek érkezése hosszabb időt vett igénybe. Napokat, néha heteket vártak egy-egy írott szóra. A forradalmi hangulatban forradalmi teljesítmény volt, amikor elkezdődött a táviratok feladásának lehetősége. Először csak hivatalos üzeneteket lehetett így továbbítani, majd lassan a magánszemélyek számára is megnyílt ennek lehetősége. Ez az új kommunikációs forma nagyon hamar népszerű lett. Jöttek a szívbéli üzenetek, a jó és rossz hírek. Néhány óra alatt, amikor még nem volt telefon, az üzenet mégis eljutott a címzettig.
1850-től Morze típusú távírógépeket üzemeltettünk egészen 1930-ig. A Kiegyezést követően az új magyar kormány 181 táviratfelvevővel rendelkező vonalhálózatot vett át, majd ezt kezdték el bővíteni és lett ennek részese az országunk összes postája. 1887-től már telefonon is fel lehetett adni a táviratokat. A távírógépek forradalmasították a sajtó világát is, hiszen a hírek pár óra alatt eljutottak a világ különböző pontjaira.
A kevés telefonnal rendelkező háztartások miatt, a távirat népszerűsége töretlen volt a XX. század második felében is. A ’90-es években még évente közel 8 millió táviratot küldtek egymásnak a magán és üzleti ügyfeleink. A telexgépek a 2000-es évek elején szűntek meg és vette át a szerepüket az elektronikus csatornák használata.

Mit jelentett nekünk a távirat? Jó kívánságokat, a szerelmeket, és sajnos az elmúlást is… A ma használatos smilek, hastagek azonnali világában már csak romantikus emlék egy szív küldi távirat, ami nem azonnal, hanem 4-6 óra múlva érkezett meg.
Emlékként őrizve a múlt pillanatainak érzéseit, volt aki beköttette egy egy nagyobb családi eseményre érkezett táviratait, egy ilyen megtekinthető a mai kiállításunkon is: ez egy főszolgabíró 1923-ban kötött házasságára érkezett jókívánságokat tartalmazza.
Egy Anna-, Mária-, Katalin- vagy István- és János-nap óriási terhelést és munkát jelentett a távíróknak, a táviratkézbesítőknek. A postás középiskola tanulói ezeken a napokon nem mentek iskolába, hanem jöttek segíteni a táviratot díszes öltözékébe másolni.
A távirat megihlette íróinkat is, ki ne emlékezne a rossz híreket tartalmazó sürgöny eltüntetésére, Örkény Tóték művében.
Az elektronikus elérhetőségek változása magával hozta ennek a küldemény iránti igénynek a hanyatlását…2020-ban már csak 23 ezer esetben kézbesítettek táviratot.
Az utóbbi években szinte már csak kórházak haláleseti értesítésével találkoztunk.
A távirat megjelenése és elmúlása is forradalmi volt… az utolsó napokban olyan mennyiségű táviratot kézbesítettünk, mint az elmúlt években összesen.
És most itt méltón búcsúzunk ettől a küldemény fajtától. Picit gondoljunk vissza rá, hogy nekünk milyen szép üzenetek érkeztek táviraton és tartsuk ezt meg szép emlékeink között.
A mai nappal eltűnik egy kommunikációs forma, eltűnik a távirati stílus.

Ez az utolsoo taavirat Stop emleeked megoerizzuek Stop