Spanyolnátha művészeti folyóirat

Láng Eszter

Tízeset-antológia bemutatók Miskolcon

Június 3-án, a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeumban lesz a premierje a Spanyolnátha tízéves születésnapja alkalmából

—Június 3-án, a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeumban lesz a premierje a Spanyolnátha tízéves születésnapja alkalmából — a folyóirat és a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria közös kiadásában — megjelent albumnak. A kiadványt a szerzők, alkotók, a rendezvénysorozat közreműködői, ill. a Tízeset programjainak rendszeres látogatói számára Vass Nóra és Berka Attila mutatja be. Köszöntőt Kákóczki András tagintézményvezető és Petőcz András József Attila-díjas költő mond. Június 11-én, a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai Kiállítási Épületének Szemere-termében a múzeumi kiadványokat felvonultató rendezvényen, a Könyvhét nyitónapján Üveges Tamás ajánlja majd a kiadványt.

 

A reprezentatív album többek között a Spanyolnáthát köszöntő, Tízeset c. kiállítás- és rendezvénysorozat kiállításain elhangzott megnyitó-szövegeket közli magyarul és angolul, Petőcz András, Bán András, Szkárosi Endre, Vörös István, Zsubori Ervin tollából. Szintén angolul is megjelennek a kiállítás kurátorainak műhelyvallomásai (Láng Eszter, Dobos Klára, Mikita Gábor, Urbán Tibor) továbbá Üveges Tamás és Deák-Takács Szilvia spanyolnátha-járványról szóló írásai, valamint Hajdu Mariann és Jánossy Lajos Vass Tiborral készített interjúi. 2013-ban a Szépirodalmi Figyelő körkérdést intézett az online folyóiratokhoz, az erre adott Spanyolnátha-válaszok is olvashatóak a kötetben. Az V. Nemzetközi Küldeményművészeti Biennáléhoz kapcsolódóan Vass Nóra esszéje jelenik meg. Az antológia nyitó- és zárószövegeit két Spanyolnátha-szerkesztő, az SPN Krút alkotó Berka Attila és Székelyhidi Zsolt jegyzi.

 

A kötet megemlékezik azon Spanyolnátha-szerzőikről, akik már nem lehetnek közöttünk, de szellemiségük, alkotásaik tovább élnek. A pályatársak tollából született emlékezések mellett az elhunytak írásaiból is közlünk válogatást. Fecske Csaba Szenti Ernőre és Cseh Károlyra, Halmosi Sándor Debreczeni Évára, Petőcz András Bodor Bélára és Furman Imrére, Székelyhidi Zsolt és Szénási Miklós Borbély Szilárdra, Sorbán Attila Kinde Annamáriára, Mogyorósi László Málik Rolandra, Filip Gabriella Furman Imrére, Turczi István Molnár Attila Benedekre, Homonna György Holczer Viktorra emlékezik; a kötet Urbán Tibor Bohár András emlékére Hernádkakon készített installációjának fotódokumentációjából is közöl.

 

A Tízeset csoportos és önálló tárlatairól (Mi a bibi, Hapci!, Teljességgel lehetetlen, (Ka)ssák túlélte, (Ka)ffka nem, Géczi János: Plakát, roncs, Lux Antal: Szín-tétikus, V. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennále) bőséges fotódokumentáció jelenik meg. megjelenik a Mi a bibi című tárlat teljes anyaga, mely összeállításban a Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálékon (2006, 2008, 2010, 2012) Spanyolnátha Mail Art Nívódíjjal jutalmazott alkotók, valamint a Miskolci Téli Tárlaton és a XXIV. Miskolci Grafikai Triennálén a Spanyolnátha díját kapott képzőművészek művei szerepelnek: Bátai Sándor, Birkás Babett, Büki Zsuzsanna, Beaty Czető, Daradics Árpád, Für Emil, Gábos József, Géczi János, Homonna György, Koroknai Zsolt, Kováts Borbála, László János, Susanna Lakner, Lukács Róbert, Lux Antal, Henning Mittendorf, Antoni Miró, Nagy Géza, Nagy Stoica Georgeta, Pál Csaba, Repászki Ferenc, Rozmann Ágnes, Sevil Saygi, Torma László, Urbán Tibor, Zsubori Ervin.

 

A Tízeset fotóit Dobos Klára, Kiss Tanne István, Orosz Tamás, Üveges Tamás, Vass Nóra, az angol fordításokat Szilágyi Levente és Tóth Tamás, a kiadvány tervét, tipográfiáját Takács József készítette. A kötet szerkesztője Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész, a 2014-ben tízéves folyóirat alapítója.

 

A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap, Miskolc Megyei Jogú Város és Hernádkak Község Önkormányzata támogatta.

 

A Tízeset címlapja

 

Cikk a Minap.hu-ban

 

Fotóalbum

 

Meghívó — könyvbemutató a Herman Ottó Múzeum — Miskolci Galériában