Spanyolnátha művészeti folyóirat

Henn László András

Kiállítás a Spanyolnátha-műhelyben

Complementum I. címmel kortárs képzőművészek és népi iparművészek köcsög festéseit állítják ki

a Spanyolnátha miskolci műhelyének is otthont adó Teátrum Pincehely Galériában.

 

A tárlat október 9-én, csütörtökön délután 17 órakor nyílik (Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Színháztörténeti és Színészmúzeum, Miskolc, Déryné u. 3.) ahol köszöntőt mond Kákóczki András művészettörténész, a Miskolci Galéria intézményvezetője és Urbán Tibor képzőművész, a TPG kurátora, a Spanyolnátha főmunkatársa. A kiállítást Hajdú Ildikó kulturális antropológus nyitja meg.

 

Kiállító művészek: Á.Tóth József, Dobos Barbara, Drozsnyik István, Dunai Beáta, Gergye Zoltán, Éliás István, Fehér Tibor, Fésüs László, Homonna György, Horváth Kálmán, Jakab Gábor, Kiss Tanne István, Láng Eszter, Litwin József, Lőrincz Róbert, Máger Ágnes, Némethi Lajos, Pataki János, Pálfalusi Attila, Rézművesné Nagy Ildikó, Urbán Tibor, Varsányi Emília, Vass Tibor, Veres Attila, Zombori József. Videoinstallációt Fésüs László operatőr mutat be.

 

Részlet Urbán Tibor felkéréséből: „Egy mára már csaknem elfeledett, és ráadásul egy megszégyenítő névértelmezésen is átesett tárgy életre hívásához kérek segítséget Tőled. A kortárs népi iparművészet és a kortárs képzőművészet segítségével fogalmazhatunk át, jeleníthetünk meg egy klasszikus edényt, mely tárlatunkon kaphat ismét tiszteletteljes bemutatkozási lehetőséget. Complementum (kiegészítés) a kiállítás címe, amely lehetőséget ad a cserépedény számára, a „folyamatosan változó jelen” érintéséhez. Segítségünkkel visszakerülhet a hétköznapokba, de már nem mint funkcionális tárolóedény, hanem mint kultikus történeti, vagy esetünkben mint művészettörténeti tárgy. A felkért művészek Dobos Barbara keramikus által formázott, kiégetett köcsögöt kapnak, melyre a megadott határidőig el kell készíteniük a festést, a munkát. Tisztelettel kérlek, hogy elképzelésednek és gondolatiságodnak megfelelően helyezd el a tárgy bármely pontján, vagy felületén a „kiegészítést” úgy, hogy művészeti értékként, újjászületve kerülhessen be a kiállítótérbe. A köcsöghöz terjedelmesebb tárgyat nem szabad ragasztani, sem magát az edényt „valamihez hozzáerősíteni”… a festésen kívüli kiegészítés pld. a ragasztások vastagsága, minimális lehet, ami a tárgy eredeti, meghatározó formáját nem módosíthatja.”

 

Meghívó

 

Fotóalbum